İnternet siteleri tarafından haberleştirilen bir videonun, Umman’da doğum günü kutlaması için balonlarla uçurulan ve balonlara bağlı iplerin kopmasının ardından yere düşerek hayatını kaybeden bir adamı gösterdiği iddia edildi. İddiaya göre, balonlara bağlı iplerin kopmasının ardından yere düşerek hayatını kaybeden kişinin cesedine ise üç gün sonra ulaşıldı.
Görüntüler sosyal medyada Haziran 2022'de tekrar viral oldu.
Reklam için üretilen video başka bir kurtarma görüntüsüyle birleştirilmiş
Ancak videonun, Umman’da doğum günü sürprizi olarak balonlarla uçurulan ve daha sonra düşerek hayatını kaybeden bir kişiyi gösterdiği iddiası doğru değil.
Söz konusu video iki farklı videonun birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Bir kişinin balonlara bağlı bir sandalye ile gökyüzüne uçurulduğu videonun ilk kısmı, Dubai’deki bir emlak firmasının reklamına ait. Videonun ikinci kısmı ise Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) bir dağa tırmanırken Eylül 2018’de hayatını kaybeden Asyalı bir kadının kurtarılma anına ait görüntülerden.
Balonlara bağlı sandalyeyle gökyüzüne gönderilen bir kişinin olduğu videonun, “Misfits Content Creators” isimli kullanıcı tarafından 5 Eylül 2016’da video paylaşım sitesi YouTube’a yüklendiği görülebiliyor. Videonun sonunda ise “yakında bu manzara senin olabilir” şeklinde bir ifadenin yer aldığı fark edilebiliyor. Söz konusu bu gönderme ise Dubai’de bulunan ve Emaar emlak firması tarafından yapılan Dubai Creek Harbour isimli bir konut projesini konu alıyor.
Misfits Content Creators’ın benzer reklamlar ve yaratıcı videolar çektiğini söylemek mümkün. Misfits Content Creators resmi internet sitesinde kendisini komik ve paylaşılabilir videolar yapan bir kuruluş olarak tanımlıyor. Buna ek olarak kuruluş, Instagram hesabında farklı fikirlerle, eğlenceli videolar üretmeyi sevdiğini ifade ediyor.
Eğlenceli videolar üreten Misfits Content Creators’ın, farklı kuruluşlar için çektiği reklamlara da ulaşmak mümkün. Misfits Content Creators’ın Grinta isimli bir uygulama için çektiği reklamda kişilerin kafalarını timsahların ağızlarına soktuğu görülebiliyor. Başka bir videoda ise balonlarla havaya yükselen kişinin araba motoru takılmış oyuncak bir arabaya bindiği fark ediliyor.
Misfits Content Creators, 2016 yılında yayınlanan reklam filminin farklı ülkelerde benzer iddiayla paylaşılmasının ardından, Facebook hesabından bir açıklama yaparak eski reklam kampanyalarının yalan haber için kullanıldığını ifade etti.
Kurtarma görüntüleri Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşanan bir kazadan
Videonun ikinci kısmında yer alan görüntüler ise Eylül 2018 BAE’de gerçekleşen bir kurtarma operasyonuna ait. Al Arabiya’da yayınlanan 22 Eylül 2018 tarihli bir haberde, Ras Al Khaimah'daki bir dağdan düşen Asyalı bir kadının ölümcül yaralar aldığı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği ifade ediliyor.
21 Eylül 2018 tarihli başka bir haberde ise arkadaşları ve kocasıyla yürüyüş yapan 30 yaşlarındaki Asyalı bir kadının, Ghaleila Dağı’ndan düşerek hayatını kaybettiği ifade ediliyor. News Majlis isimli internet sitesi tarafından paylaşılan görüntülerde Asyalı kadın turistin sedyede taşındığı görülebiliyor.