Videonun Türkiye'de bir öğretmenin öğrencisini dövdüğünü gösterdiği iddiası

Videonun Türkiye'de bir öğretmenin öğrencisini dövdüğünü gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Video, Mısır’da bir okulda kaydedilmiş.

Daha önce başka bir öğrenci de öğretmen tarafından fiziksel ve sözlü şiddete maruz kaldığını ekliyor.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen videonun Türkiye’de bir okulda öğretmenin öğrencisini dövdüğünü gösterdiği iddia edildi. Twitter’da birçok kullanıcı tarafından paylaşılan video yaklaşık 3 bin kişi tarafından beğenildi ve 2 bin kişi tarafından retweetlendi. Ayrıca iddia konusu video Facebook’ta “Köşe Yazıları” isimli sayfada “Yeni Türkiye’den bir manzara” başlığıyla da paylaşıldı.

.dayak iddiasi tweet

Ancak videonun Türkiye’de bir okulda öğretmenin öğrencisini dövdüğünü gösterdiği iddiası doğru değil. Video, Mısır’da bir okulda kaydedilmiş.

Video Mısır’daki bir okulda kaydedilmiş

İddia konusu videodan alınan ekran görüntüleri tersine görsel arama tekniği ile aratıldığında karşımıza 2 Mart 2019’da Mısır basınında yer alan bazı haberler çıkıyor. Elwatan News isimli haber sitesinde yer alan bir haberde, videodaki kişinin Ashraf isimli bir öğretmen olduğu ve olayın Mısır’ın İskenderiye kentindeki bir okulda yaşandığı bilgisi bulunuyor. Konuyla alakalı Masrawy isimli haber sitesinde bulunan bir diğer haberde ise, İskenderiye Eğitim Müdürünün darp eden öğretmen Ashraf Attia’yı, soruşturma bitene kadar görevden aldığı ve darp edilen öğrencinin de güvenlik sebebiyle başka bir okula alındığı bilgisi yer alıyor.

Elwatan isimli internet sitesinde yer alan haberin devamında, قناة HC الفضائية (HC Rafidain TV)’de Ashraf ile yapılan canlı görüşmenin videosu da bulunuyor. Bu videoda Ashraf Mısır’da öğretmenlerin çalışma koşullarının iyi olmadığını, sınıfta otorite sahibi olmadıklarını ve baskı altında olduklarını belirtiyor. Ayrıca, daha önce başka bir öğrencisi tarafından fiziksel ve sözlü şiddete maruz kaldığını ekliyor.

Sonuç olarak videonun Türkiye’de bir okulda öğretmenin bir öğrenciyi dövdüğünü gösterdiği iddiası doğru değil. Video Mart 2019’da Mısır’da kaydedilmiş. Söz konusu iddia yanlış bilgi türlerinden “hatalı ilişkilendirme”ye örnek gösterilebilir.