⚠️ Hassas İçerik

Okumak üzere olduğunuz içeriğimiz hassas materyaller barındırıyor.

Bu öğeleri görüntülemek istiyor musunuz?

Videonun Türk bir ailenin “bekaret kutlamasını” gösterdiği iddiası

Videonun Türk bir ailenin “bekaret kutlamasını” gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Video, ilk olarak 6 Ocak 2022’de TikTok’ta paylaşılmış.

Videodaki kişiler, Britanya’da yaşayan Romen bir aile.

Kişinin bekaretini kanıtlanmak için kullanılan “bekaret testinin” bilimsel bir geçerliliği yok.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerin, Türk bir ailenin kızlarının ‘bekaretini’ sembolize eden kanlı bez parçasıyla kutlama yaptığını gösterdiği öne sürüldü.

videonun turkiyeden oldugu iddiasi

Videodaki aile Türk değil

Videodan alınan ekran görüntüleriyle yapılan tersine görsel arama sonucu videonun güncel olduğunu gösteriyor. Ocak 2023’te birçok kullanıcı videoyu herhangi bir ülke belirtmeden “utanç verici bir gelenek” yorumuyla paylaşmış

Video ilk olarak 6 Ocak 2023’te TikTok’ta Marcu Marus adlı kullanıcı tarafından paylaşılmış.

tiktok paylasim marcu marus

Marcu Marus’un sosyal medyada kullandığı paylaşım dili Romence. Örneğin paylaşımların birinde “Sa le ajute dumnezeu nora lui monica si leuca” yani Romence “Tanrı, gelini Monica ve Leuca'nın yardımcısı olsun” yazıyor. Benzer şekilde, başka bir videonun açıklamasında Romence “Herkese mutlu ve güzel yıllar” ifadesi yer alıyor.

Videonun arka planında Romen düğünlerinde popüler olan “Fala si valoare mare” isimli bir şarkı da duyuluyor.

Videoda geçen “Fata Mare”, Romence “koca kız” anlamına geliyor ve evlenme çağındaki kadınlar için kullanılıyor. TikTok’taki #fatamare etiketine tıkladığımızda karşımıza hem kanlı bez parçalarının gösterildiği benzer videolara hem de Romanların farklı düğün adeti videoları çıkıyor. Bu etikette yapılan bütün paylaşımlar Romence.

Marcu Marus’un profilindeki diğer geleneksel evlenme ritüellerinin paylaşıldığı videolarda bulunan tabelalar ve reklamlardaki “UK” ifadesi, ailenin Britanya’da yaşadığına işaret ediyor.

marcu marus tabela

Eldeki bulgular, videodaki kişilerin Britanya’da yaşayan Romen bir aile olduğunu gösteriyor.

‘Bekaret testi’ bilimsel değil

Bazı kültürlerde, gelinin evlenmeden önce cinsel bir ilişkiye girmediğini kanıtlaması için düğün gecesi çarşafa kan lekesi bırakması bekleniyor. Kanlı çarşaf törenleri, gelinin kocasıyla cinsel karşılaşmasının onun ilk cinsel deneyimi olduğuna dair kanıt oluşturması için tasarlanan bir tür ‘bekaret testi’ görevi görüyor. Bu kültürlerde bakire gelin dokunulmamış, 'kirlenmemiş' ve saf olarak değerlendiriliyor. Bu gelenek, Romen kültüründe de hakim.

Ancak ‘kanlı çarşaf’, bir kişinin cinsel ilişkiye girip girmediğini gösteren güvenilir ya da bilimsel bir gösterge değil. 

Kızlık zarı olarak da bilinen himen her kadında bulunmadığı gibi, ilk ilişkide kanama gibi bir belirti göstermek zorunda değil. Üstelik himen, cinsel ilişki dışındaki her türlü fiziksel aktivitede gerilebilir ve kanayabilir. Bir kadın daha önce cinsel ilişki yaşamamış olsa bile ilk cinsel ilişkisinde kanama yaşamayabilir. Bu, kişinin anatomisi ve fizyolojik bütünlüğüne göre farklılık gösterebilir. Yani ilk cinsel birliktelikte kanamak da kanamamak da normal.

Bekaret testinde 'başarısız olmanın' cezası kültüre göre değişiyor. En uç noktada, fiziksel şiddet ve hatta ölüm cezaları ile sonuçlanabiliyor.

İddiaya eşlik eden video Türk değil Romen bir aileyi gösterse de, günümüzde bu geleneğin Türkiye’de de sürdürüldüğünü gösteren örnekler mevcut.