Videonun TRT’nin çöpten yiyecek toplama tüyosu verdiğini gösterdiği iddiası

Videonun TRT’nin çöpten yiyecek toplama tüyosu verdiğini gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Video, TRT Belgesel’in Sıfır Atık isimli bir belgeselinden küçük bir kesit.

Belgesel atık sorununa ve geri dönüşümün önemine dikkat çekiyor.

Sunucunun önerisi çöpten atık toplamak değil, yenilebilecek durumdaki yiyecekleri çöpe atmamak.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Gıda enflasyonu ve artan gıda harcamaları konusu, sosyal medyada sık sık gündem oluyor. Takvim gazetesinin, market alışverişi harcamalarını asgaride tutma tavsiyeleri verdiği manşetinin ardından, TRT logosunun görüldüğü bir videonun da çöpten yiyecek toplama tüyoları verdiği iddia edildi. 

Videodaki belgesel sunucusu, çöpte bulduğu bir yumurtanın son kullanma tarihi geçmiş olmasına rağmen hala yenebilir olduğunu söylüyor.

Video bir belgeselden küçük bir kesit

Video TRT Belgesel’in 12 Haziran 2020’de yayınladığı, geri dönüşümle ilgili bir belgeselden kesilmiş. Belgeselin yapım amacı, geri dönüşümün önemine dikkat çekmek ve atık farkındalığı yaratmak.

TRT Belgesel’in Sıfır Atık ismini verdiği 13 bölümlük belgeselin “Gıda Atıkları” isimli ilk bölümünün giriş kısmından sonra sunucu Doğan Akdoğan, belediyeden izin aldığını belirterek toplanması gereken büyük çöp poşetlerinden ikisini incelemek üzere yanına alıyor.

Sonrasında bu atıkları dönüşemeyen, dönüşebilen, plastik ve organik olmak üzere dört kategoriye ayırıyor.

trt belgesel kategori

Belgeselin bu bölümünde organik atıklardan da bahsediliyor. Zaten bu bölümün ismi de “Gıda Atıkları.” Sunucu, ayırdığı atıklardan organik kategorisinde yer alanlardan çoğunun, yenebilecek durumdayken çöpe atıldığına işaret ediyor ve ortaya çıkan gıda atık israfına dikkat çekiyor.

Belgeselin sunucusu Doğan Akdoğan da Twitter'dan yaptığı açıklamada videonun sadece belli bir kesiminin aktarıldığını belirtti. Benzer bir açıklama TRT'den de geldi.

Malumatfuruş da iddiayı inceledi ve belgeselin belirtilen kısmının “cımbızlandığını” belirtti.

Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, her yıl küresel ölçekte yaklaşık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bu insan tüketimi için üretilen toplam gıdanın üçte birine denk geliyor. Gıda üretimi, tek başına tüm dünyadaki sera gazı emisyonlarının dörtte birinden sorumlu

Yani belgesel çöpten yiyecek ayıklama tüyosu vermiyor, evimizdeki yiyecekleri atmadan önce tekrar düşünmemizi telkin ediyor.