Facebook’ta 笑一笑没烦恼 (Laugh-No Worries) isimli bir hesaptan 14 Haziran 2019’da paylaşılan ve ölü olduğu halde hareket eden bir tavuğu gösterdiği iddia edilen video şu ana kadar yaklaşık 6 milyon kişi tarafından izlendi ve 88 bin 400’ün üzerinde paylaşım aldı.
Aynı video, 25 Temmuz 2019’da TELE1 isimli internet sitesinde de “Tabaktan bir anda fırladı! ‘Zombi’ tavuk göğsü” başlığı ile yayınlandı.
Ancak videonun zombi bir tavuğu gösterdiği iddiası doğru değil. Aynı video bir YouTube kanalından da paylaşılmış. Videoya Çince atılan başlığın Türkçe anlamının “Kurbağa Kaçış Rekoru” olduğu anlaşılıyor. Aynı zamanda söz konusu videoya yapılan yorumlarda da yere düşenin bir tavuk değil kurbağa olduğu ve paylaşımı yapan hesabın bunu başlıkta yazdığı, ancak Çince olduğu için anlaşılamama ihtimali olduğu söylenmiş.
Wiktionary sayfasına bakıldığında Çincede besin olarak tüketilen kurbağalara tavuklara olan tat benzerliklerinden dolayı çiftlik tavuğu (farm chicken) denildiği görülebiliyor. Video paylaşılırken ortaya çıkan çeviri hatasının sebebi bu benzerlik olabilir.
Bunun yanı sıra, Hong Kong News adlı bir haber sitesi de paylaşılan video ile ilgili yayınladıkları yazıda bu videoda görülen hayvanın bir tavuk değil kurbağa olduğunu, henüz yeni öldüğü için hala hareket edebildiğini belirtmiş.
Kurbağalar kafası kesilince de bir süre hareket edebiliyor
HaberTürk’te 16 Şubat 2016’da paylaşılan bir videoda, kurbağaların bacaklarına tuz döküldüğünde canlı olmamalarına rağmen hareket ettikleri görülebiliyor. Bunun sebebi ise henüz çok yeni ölmüş olmalarına rağmen hayvanların kaslarındaki kasılmaların devam ediyor olması. Videoda görüldüğü gibi, kafası olmayan kurbağanın bacakları hareket edebiliyor. Kas hücrelerindeki enerjiyi taşıyan ATP, ölüm gerçekleştikten hemen sonra tükenmiyor. ABD’de yayın yapan doğrulama sitesi Snopes’in konu ile ilgili yayımladığı yazı da bu bilgileri doğrular nitelikte.
28 Temmuz 2011’de Scientific American Blog’da üzerine tuz dökülen yeni ölmüş kurbağaların bacaklarını henüz ölmeyen nöronların enerji iletimi sayesinde hareket ettirebildiklerine dair bir yazı yayımlanmış.
Kurbağa bacaklarındaki kaslara sodyum bileşenleri eklenilerek gerçekleşen hareketlenmeyi gözlemleyen birçok makaleye de ulaşmak mümkün. Örneğin 1975 tarihli bir bilimsel çalışmada dantrolen sodyumun kurbağalarda benzer bir etki yaptığı anlatılmış. 1981 tarihli başka bir çalışmada ise sodyum bileşenlerinin kas hücrelerine etkisi aktarılmış. Ayrıca Google Scholar üzerinden benzer bir konu üzerinde araştırma yapılan 1886 tarihli bir makaleye bile erişilebiliyor.
Sonuç olarak, paylaşılan videoda ölü bir canlının hareket ettiği doğru fakat o canlı bir tavuk değil kurbağa ve kurbağaların öldükten sonra vücutlarında kalan ATP’ler sayesinde hareket edebildikleri biliniyor.