Sosyal medyada paylaşılan iddialara göre video, Suriye'de yaşayan Suriyelilerin, ülkelerine dönmesi planlanan mültecileri protesto ettiğini gösteriyordu. Yapılan paylaşımlarda protestocuların sosyal yaşamlarının bozulacağını gerekçe gösterdikleri de yer verildi. İddia, birçok haber sitesinde de gündeme geldi.
İddiaların yayılmasıyla "Suriye'deki Suriyeliler" etiketi TT oldu.
Videoda yerleşim yeri inşası kararı protesto ediliyor
Videodan alınan ekran görüntüleriyle tersine görsel arama yaparak, videonun Türkiye'nin Suriye'deki mülteciler için yerleşim yeri inşa etme kararının protesto edildiğini gösterdiğini görüyoruz.
3 Mayıs 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yaşayan 1 milyon Suriyelinin geri dönüşü için hazırlıklar yapıldığını ve İdlib'deki briket ev sayısının 100 bine çıkarılacağını söyledi. Bunun üzerine 14 Mayıs 2022’de Afrin'de bir grup, yapılması planlanan toplu konutların çözüm olmadığını belirterek, Suriyelilerin dönüşü için Esad'ın devrilmesi ve tutukluların salıverilmesi gerektiğini savundu.
Mart 2018'de Türkiye'nin Afrin’i kontrol altına almasıyla Şam, Humus ve Halep gibi bölgelerde yaşayan çok sayıda Suriyeli, Afrin’e yerleştirilmişti. Videodaki protestocular, şu an sığınmak zorunda kaldıkları bölgelerden asıl memleketleri olan yerlere dönmek istediklerini söylüyorlar. Protesto sırasında, Türkiye Rusya ilişkilerine karşı sloganlar da atılmış.
Nitekim paylaşımlarda kanıt olarak yer verilen North Press Agency’nin haberinde ve protestoyla ilgili Suriye basınına yansıyan içeriklerde, sosyal yaşamın bozulacağına ya da Türkiye'deki Suriyelilerin Suriye'ye dönmesini istemediklerine dair bir ifade bulunmuyor.
Teyit'in ulaştığı Verify-Sy, gösterilerde temelde mültecilerin geri dönüşünün değil, şehir ve köylerde demografik değişimin protesto edildiğini söyledi. Buna göre pankartlarda da "yeniden yerleşmeye hayır, özgürleştirme kararına evet" gibi ifadeler yazıyor.
Konut projesiyle ilgili yapılan ilk protesto bu da değil. Afrin Sosyal Derneği üyeleri, 12 Mayıs 2022’de yaptığı açıklamada, toplumu ve uluslararası kuruluşları Türkiye'nin Afrin’deki yerleşim projesini durdurması için kamuoyu oluşturmaya çağırdı.
Türkiye’de AFAD ve Kızılay gibi sivil toplum kuruluşları, daha önce Suriye’de sığınmacılar için ev inşa ettirmişti. 2020’de iç savaştan etkilenen Suriyeli siviller için başlatılan "Bir aradayız İdlib'in yanındayız" kampanyasıyla İdlib’de 50 bin briket ev inşa edilmesi hedefleniyor. İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, 2021’de 27 bin 665 briket evin tamamlandığını açıkladı.