Son zamanlarda yayılan bir videoyla, ayın gökyüzünde devasa boyutlarda görünerek güneşin önüne geçtiği, yani güneş tutulması yaşandığı ve bu videonun Sibirya’dan olduğu iddia edildi.
Geçtiğimiz günlerdeki ay tutulmasının üzerine paylaşılan video sosyal medyada epey etkileşim aldı.
Videonun gerçek olmadığını düşündüren ilk şey, ayın hareketinin çok hızlı olması. Videodaki yakınlaştırmalardan, görüntülerin hızlandırılmadığı belli oluyor. Ayın dünyanın etrafındaki dönüş hızı yaklaşık saniyede 1,02 kilometre; yani videoda görüldüğü kadar hızlı hareket edebilmesi olası değil.
Bir diğer ipucu ise ayın boyutu. Gerçek fiziksel koşullar altında ay ufuk çizgisindeyken daha büyük görünüyor ve bu bir illüzyon. İddiadaki videoda ise bu tam tersi, ufuktayken küçük görünen ay tepeye çıktıkça daha da büyüyor.
Son ipucumuz ise ayın büyüklüğü. Ay dolunay evresindeyken dünyaya en yakın konumda bulunmasına “süper ay” deniyor. Bu gerçekleştiği zamanlarda ay doğal olarak normaldekinden daha büyük görünüyor, ancak bu videodaki kadar büyük görünmesi imkânsız. Aşağıda ayın dolunay evresindeki ortalama hali (sol) ve süper aydaki halini (sağ) görebilirsiniz.
Snopes da iddiayı inceleyerek gerçek olmadığı sonucuna varmış. Video @aleksey__nz isimli bir kullanıcının TikTok hesabından alınmış. Bu kullanıcı CGI (bilgisayar ortamında üretilen görüntü) kullanarak bu tarz videolar oluşturuyor. Diğer birçok paylaşımında da videonun CGI olduğunu belirtmiş.