Dikkat: Hassas görüntü içerir.
Sosyal medyada dolaşıma giren ve bir binanın çatısından ceset torbalarının kamyona yüklendiği videonun koronavirüs dolayısıyla Rusya’da ölen kişileri gösterdiği iddia edildi.
Birbirine iple bağlanmış ceset torbalarının bir binanın çatısından kamyona yüklendiğinin görüldüğü, Rusya’daki koronavirüs vakaları ile bağdaştırılan görüntüler, ilk olarak Eylül ayında sosyal medyada yayıldı.
Görüntüler bir müzik videosunun çekimlerine ait
Yayılan videoda bulunan kullanıcı adı, videonun TikTok üzerinde “+18 birçok kişinin izlemediği ve silinen sansasyonel video” açıklamasıyla 20 Eylül 2020’de paylaşıldığı bilgisine ulaşmamızı sağlıyor. Videodaki kareleri tersine görsel aramayla arattığımızda ise benzer görüntüler hakkında Rus basın kuruluşu Mash tarafından 4 Eylül 2020’de yapılmış bir paylaşıma ulaşılıyor. Paylaşımda, videonun morgdan ceset çalındığı korkusuna neden olduğu, ancak bir müzik videosunun çekilme anını gösterdiği belirtilmiş. Rus televizyonu REN TV ise aynı tarihte videonun Husky isimli bir rap sanatçısının yeni klibinin çekimlerine ait olduğu bilgisine yer vermiş.
Binadan halat ile indirilenler ise gerçek insanlar değiller. Çekimlerde manken kullanılmış. Video ise Moskova’daki M. Vladimirsky Klinik Enstitüsü’nde çekilmiş. Videonun gerçek bir hastanede çekilmiş olması da görüntülerin gerçek zannedilmesinde rol oynamış.
Klibi çeken ekip, çekim için tüm izinlerin alındığını belirtmiş. Çekimlere ait görüntülere sanatçının ve çekim ekibinin Instagram hesaplarından da ulaşılabiliyor. İç çekimlerinde, kanlı sahnelerin ardından ceset torbalarında bulunan manken bedenler görülebiliyor.
Videonun tamamı ise düzenlemesini yapan kişi tarafından paylaşılmış. Çatıdan indirilen bedenlerin olduğu sahne ise ikinci dakikadan sonra başlıyor.
Sosyal medyada yer alan başka bir videoda ise kamyon içindeki torbalar arasında sigara içen kişi görünüyor. Bu videonun ise "koronavirüse ait olduğu ve insanları korkutmak için çekildiği, pandeminin gerçek olmadığı" iddia edildi. Ancak video aynı müzik videosuna ait ve ekipten bir ismin Instagram hikayelerinde de görülüyor. Yani koronavirüs ile alakası yok.
Başka ülkelerde de gündem konusu olan video İngilizce ve Endonezyaca kaynaklarca da yanlışlanmıştı.