Videonun Milli Piyango çekilişinde henüz toplar düşmeden sonuçların açıklandığını gösterdiği iddiası

Videonun Milli Piyango çekilişinde henüz toplar düşmeden sonuçların açıklandığını gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

DHA'nın orijinal videosuna Hürriyet sonradan alt bantta sonuçları eklemiş.

Görüntülerde yer alan DHA muhabiri Selen Yalaz da videonun önce YouTube'dan canlı yayınlandığını, Hürriyet'in sonradan ekleme yaptığını açıkladı.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir videonun 31 Aralık 2019’da gerçekleşen Milli Piyango büyük ikramiyesi çekilişi sırasında hile yapıldığını gösterdiği iddia edildi. İddiaya büyük ikramiye çekilişinde rakamlar daha kürelerden çıkmadan kazanan numaranın ekranın altında yazdığı ifadesi bulunuyor. Twitter’da bir kullanıcı tarafından 1 Ocak 2020’de paylaşılan video şimdiye kadar yaklaşık bin retweet ve 2 bin 600 beğeni aldı.

milli piyango iddia hilesi video twitter min

Ancak 31 Aralık 2019’daki Milli Piyango büyük ikramiyesinin çekilişi sırasında rakamların kürelerin içerisinden çıkmadan ekranın altında kazanan numaranın gösterildiği iddiası doğru değil. DHA’nın orijinal videosuna Hürriyet sonradan alt bant şeklinde sonuçları eklemiş. 

Milli Piyango’nun internet sitesinden 31 Aralık’taki iki amorti, 8 milyon liralık ikinci büyük ve 80 milyon liralık büyük ikramiyenin çekiliş anları izlenebiliyor. 13 dakika süren çekilişin tamamı izlendiğinde büyük ikramiyenin isabet ettiği “1-3-5-8-4-9-0” sayılarının küreden düştüğü, ardından ekranın altında rakamın belirdiği görülebiliyor.

Yukarıdaki çekiliş videosunun 11. dakika 5. saniyesinde topların düştüğü ve 11. dakika 40. saniyede ekranın altında kazanan sayının yer aldığı görülebiliyor.

milli piyango buyuk ikramiye sayilar min

Hürriyet’in alt bandı videoya sonradan eklenmiş

Sosyal medyada çekiliş sırasında bir hile olabileceğine ilişkin iddiaların yayılmasının sebebi ise Hürriyet’in internet sitesinden alınan videoda alt bandın sonradan eklenmiş olması. 

selen yalaz dha video min

Teyit, videoda görülen Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabiri Selen Yalaz’a ulaştı ve videonun önce YouTube’da canlı yayın olarak yayınlandığını, hürriyet.com.tr’nin görüntüyü alıp sonradan ekleme yaptığını öğrendi. Videonun canlı yayın haline YouTube’dan ulaşılabiliyor. DHA’nın hesabındaki videoda herhangi bir alt bant fark edilmiyor. Yani video önce YouTube’da canlı yayın olarak yayımlanmış ardından Hürriyet farklı bir alt bant eklemiş.

Sol tarafta Hürriyet'in alt bantla yayınladığı video, sağda DHA'nın canlı yayın videosu

İddia yanlış bilgi türlerinden bağlamdan koparmaya giriyor.