Türkiye'nin güvenli bölge oluşturmak amacıyla Fırat'ın doğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatı, saat 16.10'da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Twitter’dan yaptığı duyuru ile başladı. NTV’de yer alan habere göre ise Suriye’deki Resulayn ve Tel Abyad'da 40 koldan giriş yapıldığı, F-16'ların 30 kilometre derindeki terör hedeflerini vurduğu bildirildi.
Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasının ardından sosyal medyada paylaşılan videonun, ABD’nin Las Vegas kentinde bulunan Trump Tower Otel üzerinde Kürtler hakkında bir sloganın yer aldığı pankartı gösterdiği iddia edildi. Trump Tower’a asıldığı iddia edilen sarı zeminli pankartta “Betrayed and Murdered The Kurdish People” (Trump Kürt halkına ihanet etti ve Kürt halkını öldürdü) ifadeleri yer alıyor ve hemen altındaki Greenpeace ifadesi görülebiliyor.
Bir kullanıcı tarafından 9 Ekim 2019’da Twitter’da paylaşılan video 42 bin kez görüntülendi ve yaklaşık bin 600 kez beğenildi.
Ancak videonun Las Vegas’taki Trump Tower Otel’e asılan Kürtler hakkındaki pankartı gösterdiği iddiası doğru değil. Video bir kullanıcı tarafından dijital olarak üretilmiş. Videoda görülen pankart ise daha önce ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştirmek için paulleeticks isimli kullanıcı tarafından oluşturulmuş.
Daha önce Trump’ı eleştirmek için oluşturulan videoya Kürtler hakkındaki slogan eklenmiş
Trump Tower Hotel’e asıldığı iddia edilen ve sarı zemin üzerinde “Betrayed and Murdered The Kurdish People” (Kürt halkına ihanet edildi ve öldürüldü) ifadelerinin bulunduğu görüntülerin ilk olarak PaulLidicul isimli kullanıcı tarafından 9 Ekim 2019’da Twitter’a yüklendiğini görülebiliyor.
ABD’nin Las Vegas kentindeki Trump Tower Hotel’den anlık görüntüler ifadesiyle paylaşılan videonun ise yaklaşık 12 bin kullanıcı tarafından beğenildiği fark edilebiliyor. PaulLidicul isimli kullanıcı görüntülerin gerçek olmadığını ifade eden birine ise “görüntünün gerçek olup olmadığının öneminin olmadığı” ifade edilmiş.
Buna ek olarak PaulLidicul görüntülerin gerçek olmasa bile mesajın önemli olduğunu ifade eden paylaşımları ise retweet etmiş.
Video daha önce ABD Başkanı Trump’ı eleştirmek için başka bir kullanıcı tarafından üretilmiş
Bir kullanıcı tarafından 17 Mart 2019’da paylaşılan videoda aynı bina ve sarı renkli pankart görülebiliyor. Video incelendiğinde pankartta benzer şekilde Greenpeace ifadesinin bulunduğu ve Trump hakkında bir sloganın yer aldığı fark edilebiliyor. Görüntülerin hemen sağ altında ise videonun üreticisi Paul Lee Ticks ifadesi yer alıyor.
ABD Başkanı Trump hakkında paylaşımları bulunan Paul Lee Ticks’in Twitter hesabı şu an için askıya alınmış. Ancak kendisi tarafından yapılan ve daha önce tartışmalara yol açan paylaşımlar hakkında Fransız doğrulama platformuna bağlı AFP Avustralya’da görüntülerin doğru olmadığına dair bir yazı bulunuyor.
Yazıda, bahsi geçen pankart üzerinde farklı ifadelerin olduğu görüntülerin Paul Lee Ticks tarafından üretildiği ifade ediliyor. Ayrıca yazıda, AFP’nin ulaştığı Ticks’in orijinal videoyu kendisinin çektiğini ve pankartı içerecek şekilde düzenlediğini söylediği de aktarılıyor.
Sonuç olarak videonun bugün başlatılan Barış Pınarı Harekatı’nın ardından ABD’nin Las Vegas kentindeki Trump Tower Hotel’e protesto amaçlı asılan ve üzerinde Betrayed and Murdered The Kurdish People yazan bir pankartı gösterdiği iddiası doğru değil. Pankarttaki yazı montajlanarak oluşturulmuş. Videoya esin kaynağı olan paylaşımların da gerçek olmadığını ifade etmek mümkün.