Yaklaşık bir ay önce sosyal medyada paylaşılan videoda bir adamın eşini/kız arkadaşını taciz eden ve videodan siyah oldukları anlaşılan dört kişiye saldırdığı iddia edildi.
“Kız arkadaşını taciz eden zenciler buna nasıl pişman oldu.” başlığı ile Tüpsüz Tv isimli hesap tarafından Facebook’ta paylaşılan video şimdiye kadar yaklaşık 900 bin defa görüntülendi ve bin 700 defa paylaşıldı.
Ancak, videonun bir adamın kız arkadaşını taciz eden dört siyah adamı dövdüğünü gösterdiği iddiası doğru değil. Video, Şanghay Müzesi’nin önündeki meydanda turistler için Kung Fu gösterisi sahneleyen bir adamı gösteriyor.
Şanghay Müzesi’nin önünde gerçekleştirilen Kung Fu gösterisi
Öncelikle olayın Çin’de geçtiğini videodaki insanların konuştuğu dilden anlamak mümkün.
Videonun başka bir açıdan çekilmiş hali Çin’de yayın yapan AnHui Tv’nin yaptığı bir haberin video paylaşım sitesi Youku’da 11 Mart 2011 tarihinde paylaşılması ile ortaya çıkmış.
Video incelendiğinde, olayın gerçekleştiği yerin Şanghay Müzesi olduğu anlaşılıyor.
Paylaşılan ilk videoda görülen olay yeri, Google Haritalar’dan bulunabiliyor.
Videoda kendisine saldıranları döven kişinin bilgisine Çin forum sitesi Tianya Club’dan ulaşılabiliyor. 2011’de televizyonda yayınlanan haberin hemen ardından “kingqifu84” adlı kullanıcı 11 Kasım 2011’de olaydaki söz konusu şahsı tanıdığını ve telefonda görüştüğünü, bu kişinin Şanghay’da profesyonel olarak Kung Fu gösterileri yapan “Hu Hao Ming” olduğunu, iddiaların aksine söz konusu olayın Ming ve yardımcısı tarafından bilinçli olarak müzenin önündeki turistlere gösteri amaçlı başka birine kaydettirildiğini ve Ming’in yıllardır bu sporla uğraştığını açıklamış.
Ming, videoyu kendisi paylaşmış
Olayda adı geçen Hu Hao Ming ve yardımcısının aynı açıklamada paylaşılan fotoğrafları görülüyor.
Ayrıca adı geçen Hu Hao Ming, 6 Aralık 2012 tarihinde Çin’de girişimcilik öyküleri paylaşan news163 isimli haber sitesine verdiği bir röportajda da bu olayı anlatıyor. Verdiği röportajda forumda hakkında paylaşılan bilgiyi doğrulayarak sık sık turistler için Şanghay’ın çeşitli noktalarında yardımcısı ile Kung Fu sokak gösterileri yaptığını, Mart 2011’de o videoyu paylaştıklarını ve internette çok hızlı yayılıp yanlış algılandığını söylüyor.
Video daha önce de sosyal medyada paylaşılmış
İddiaya konu olan video, Facebook’ta paylaşılmadan önce diğer sosyal medya sitelerinde başka ülkelerdeki kullanıcılar tarafından da paylaşılmış. Aynı videonunok.ru ‘da 11 Ocak 2016’da paylaşılan ve yaklaşık 194 bin izlenen versiyonunda ise “Kulturbereicherer faßt blonde Frau ins Haar” (Yabancılar sarışın kadını saçından yakalıyor) başlığı var.
Ayrıca 17 Şubat 2016’da France 24 The Observers, YouTube hesabından paylaştığı haber ile bu olayın Avrupa’da ayrımcı propaganda amacı ile belirli kişilerce yaygınlaştırıldığını söylüyor.