Sosyal medyada dolaşıma giren bir videonun İsmail Tarman Ortaokulu’nda çekildiği ve çocuklara kılıçlı, çarşaflı cihat eğitimi verildiğini gösterdiği iddia edildi. Video, kısa sürede İleri Haber, Gazete Yaşam, Yurt Gazetesi, ABC Gazetesi, Bağımsız Web gibi haber sitelerinde bu iddia ile haberleştirildi. Haberlerde, öğrencilerin karne almadan önceki akşam saat 8'de veda yemeği için okulda buluştukları sırada bu videoyu çektikleri ve kılıç eğitimi alan kişiler gördükleri ifade edildi.
Ancak videonun kılıçlı, çarşaflı cihat eğitimini gösterdiği iddiası doğru değil. Videoda gözüken kişiler Kendo ve Iadio eğitimi alıyor.
Kendo Derneği’ne bağlı Soshinkai Dojo tarafından İsmail Tarman Ortaokulu’nda haftanın iki günü düzenlenen eğitimler, yetişkinlere Kendo isimli kılıç kullanma sanatını ve Iadio isimli kılıç çekme sanatını öğretmeyi amaçlıyor.
Kendo Derneği’nin resmi web sayfasında yer alan Dojolar sayfasında da İsmail Tarman Ortaokulu’nun Soshinkai Kendo Kulübü ve Anadolu Iado Kulübü tarafından kullanıldığını görmek mümkün.
Salı ve Perşembe günleri 20:00- 21:30 saatleri arasında İsmail Tarman Ortaokulu’nda düzenlenen eğitimlerin okul kapandıktan sonra, akşam saatlerinde yapıldığı görülebilir. Eğitimlerin perşembe gününde de yapılıyor olması, haberlerde videonun “karne gününden önceki gün” çekildiği iddiasını güçlendiriyor.
Soshinkai Dojo eğitmeni Akın Aşnaz teyit.org’a yaptığı açıklamada, eğitimin 2012 yılından beri İsmail Tarman Ortaokulu’nda verildiğini ve okulla yapılan sözleşme ile salonun kullanıldığını belirtti. Aşnaz ayrıca eğitime okul öğrencilerinin değil, yetişkinlerin geldiğini de sözlerine ekledi.
Soshinkai Dojo Facebook sayfasından bir fotoğraf.
Soshinkai Dojo’nun Facebook sayfasında İsmail Tarman Ortaokulu’nda düzenlenen eğitime ait fotoğrafları görmek mümkün. Sayfada yer alan fotoğrafların İsmail Tarman Ortaokulu’ndan olduğunun doğrulaması ise ilgili Foursquare sayfasındaki fotoğraflar ile karşılaştırılarak yapılabilir. Salondaki mavi-turuncu renk yer kaplamasının ve duvarlardaki krem-beyaz rengin fotoğraflarda uyuştuğu, bunların da videodaki görüntüyle tutarlılık gösterdiği söylenebilir.
Videoda görülen kişilerin üzerindeki kıyafet siyah çarşaf değil, çalışmalar sırasında tıpkı eskrimde olduğu gibi kafayı ve yüzü korumak için Japonca ismiyle Men, Hakama ve Gi adı verilen ceket ve pantolon kullanılıyor.
Bir Instagram kullanıcısının çalışmalar sırasında yüklediği video.
Soshinkai Dojo Facebook sayfasından bir başka fotoğraf.