Videonun İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin istifasını kutlayanları gösterdiği iddiası

Videonun İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin istifasını kutlayanları gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Görüntüler 2021 yılının Ekim ayında İtalya’nın Popolo Meydanı’ndaki Covid-19 sertifikası olan Green Pass karşıtı protestoları gösteriyor.

Başbakan Mario Draghi’nin istifasının ardından ülkede kitlesel kutlamalar yapılmadı.

İtalya’da Başbakan Mario Draghi istifa etti. Sosyal medyada ise paylaşılan bir videonun halkın kutlama yaptığı görüntüleri gösterdiği iddia edildi.

Görüntü Draghi’nin istifa kararından önce “başbakanın istifa etmesi için mitinglerin başladığı” iddiasıyla da paylaşılmış.

italya basbakan istifa kutlama iddia gorselpng

Video Ekim 2021’deki protestoları gösteriyor

Videodan aldığımız kesitlerle arama motorlarında tersine arama yaptığımızda, görüntülerin başbakanın istifasının ardından düzenlenen bir kutlamayı göstermediği anlaşılıyor. Video 2021 yılının Ekim ayında İtalya’nın Popolo Meydanı’ndaki Covid-19 sertifikası olan Green Pass karşıtı protestoları gösteriyor.

İtalyanca haber yayın yapan kaynaklarda da görüntülerin 2021 yılındaki protestolardan olduğu doğrulanıyor

Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı protestolarda İtalya’da aşıları hızlandırmak için uygulamaya konan Covid-19 sertifikasının zorunlu hale getirilmesine karşı çıkılmıştı. Polisle göstericiler arasında çatışmaların yaşandığı ve birçok kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

İtalya’da Green Pass uygulaması 1 Haziran 2022’den itibaren kaldırıldı.

Draghi, İtalya’da 5 Yıldız Hareketi’nin güven oylamasından çekilmesi üzerine istifasını 14 Temmuz’da açıklamıştı. Ancak İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Draghi’nin istifasını reddetmişti. 21 Temmuz’da ikinci kez istifasını sunan Draghi’nin bu kez istifası onaylandı. Cumhurbaşkanı kararıyla İtalya’da parlamento feshedildi ve 25 Eylül 2022’de erken seçim kararı alındı

Öte yandan Mario Draghi’nin istifanın ardından ülkede kitlesel kutlama yaşandığına dair kanıt bulunmuyor.

İddia Doğruluk Payı ve Reuters gibi doğrulama kuruluşları tarafından da incelendi.