Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, geliştirilen bir robotun insanlara silah doğrulttuğunu gösterdiği iddia edildi. Facebook’da birçok hesap tarafından paylaşılan iddia konusu video sadece bir hesapta şimdiye kadar yaklaşık 22 bin paylaşım ve 700 beğeni aldı.
Ancak videoda görülen robot gerçek değil. Videonun orijinaline Corridor isimli YouTube kanalından ulaşılabiliyor. Corridor, Boston Dynamics isimli robot firmasının ürettiği robotlardan ilham alarak CGI teknolojisi (bilgisayar tabanlı video animasyon tekniği) ile çeşitli videolar yayımlayan bir YouTube kanalı. Söz konusu kanaldaki robotlar şimdiye kadar üretilmiş değil.
Videodaki robot gerçekte üretilmedi
Bir Twitter paylaşımının altında videonun Load.Enter.Run isimli sayfadan alındığı fark edilebiliyor. Söz konusu sayfada video ilk olarak 31 Ekim 2019’da yer almış ve “Bosstown Dynamics, Boston Dynamics’e karşı. Robotların becerileri nereye varacak ayrı mesele. Sizce bu robot gerçek mi ayrı mesele.” ifadesi kullanılmış.
https://twitter.com/LoadEnterRun/status/1189907360111845376
“Bosstown Dynamics” ismini video paylaşım platformu YouTube’a yazdığımızda da karşımıza Corridor isimli CGI teknolojisi ile kurgu robot videoları yayımlayan bir kanal çıkıyor. İddia konusu videonun ilk olarak 26 Ekim’de yüklendiği ve açıklamalar kısmında, videonun Boston Dynamics isimli şirketle alakasının olmadığı, videonun parodi amacı ile hazırlandığı belirtilmiş.
Twitter’dan 1 dakika 42 saniyelik kesimine ulaşılan videonun tamamı 4 dakikadan oluşuyor. Videonun devamında kurgu ile oluşturulmuş robotun önce arılarla mücadele ederken cansız mankenleri hedef alıp vurabildiği bir sahne var. Videonun devamında robotun yanında sözde deneyi gerçekleştiren insanların, başka bir robota şiddet uygulamasının ardından kurgu robot diğer robotu alıp uzaklaşıyor.
Teyit, 28 Haziran 2019’da yayımladığı başka bir analizde de Corridor kanalının hazırladığı ve CGI tekniği ile hazırladığı videoyu incelemişti. Teyit, analizinde “computer-generated imagery” ( bilgisayar üretimli imgeleme) tekniği kullanılan videonun sosyal medyada “Boston Dynamics” isimli robot üreten bir firmanın robotunu gösterdiği iddiasını incelemiş ve yine Corridor’un iddia konusu videoları nasıl hazırladığına değinmişti.
Boston Dynamics’in internet sitesi ziyaret edildiğinde de iddia konusu robota rastlanmıyor.
Sonuç olarak videonun geliştirilen bir robotun insanlara silah doğrulttuğunu gösterdiği iddiası doğru değil. Söz konusu video bilgisayar tabanlı video animasyon tekniği olan CGI ile Corridor Crew isimli bir prodüksiyon ekibi tarafından ilk olarak 26 Ekim 2019’da yayımlanmış. İddia, yanlış bilgiyi içeren video kategorilerinden “kurmaca”ya örnek olarak olarak gösterilebilir.