Videonun Hz. Muhammed’in kabrini gösterdiği iddiası

Videonun Hz. Muhammed’in kabrini gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Video Hz. Muhammed’in kabrini değil, Abdülkadir Geylani’nin Irak’taki türbesini gösteriyor.

Hz. Muhammed'in kabri Medine’deki Hücre-i Saadet'in içinde. Burada içeriden görüntü almak yasak.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada sık sık Hz. Muhammed’in kabrinden olduğu iddia edilen videolar ve görseller paylaşılıyor. Bu paylaşımların birinde birkaç görevlinin dualar eşliğinde bir türbenin kapısını açtıkları görülüyor. 

turbe iddia facebook

Video Abdülkadir Geylani’nin türbesinde çekilmiş

Videodan aldığımız kareleri tersine aradığımızda “Shekh Abdul Qadir Jilani, Baghdad, Iraq” başlıklı bir Youtube videosuna gidiyoruz. 21 Ağustos’ta paylaşılan videonun, Irak’ın başkenti Bağdat’taki Abdülkadir Geylani’nin türbesinde çekildiği belirtilmiş. 

Türbeyi ziyaret edenlerin Google Maps’de paylaştığı görsellerden, lokasyonu teyit edebiliyoruz.

turbe iddia google gorsel

Şubat 2017’de çekilmiş fotoğraf (solda)

turbe maps

Abdülkadir Geylani’nin türbesinin yer aldığı külliyenin Google Maps’teki konumu

Türbenin bulunduğu külliye, sufi alim Geylani’nin 1165 yılındaki ölümünden sonra kabrinin buraya defnedilmesinin ardından yapılmış

Türbe TİKA tarafından restore edilmiş

Videodan başka bir görseli tersine arattığımızda 17 Ağustos 2021 tarihli bir Facebook paylaşımı görüyoruz. Paylaşımda videonun 16 Ağustos’ta türbenin açılış töreninde çekildiği yazıyor. 22 Ağustos 2021 tarihli bir başka Facebook paylaşımında Endonezyaca türbenin Türkiye tarafından yenilendiği ve videonun kabir örtüsünün değiştirme törenini gösterdiği bilgisi verilmiş.

turbe facebook endonezyaca

Türbenin Türkiye tarafından restore edildiği doğru. Restorasyon için TİKA, 21 Şubat 2019’da ön anlaşma imzalamış. Türbenin aslına uygun biçimde restore edileceği söylenmiş

Ancak paylaşılan video türbenin açılış töreninden değil. Açılışı takip eden Anadolu Ajansı’nın haberine göre, türbe restorasyonun ardından 26 Kasım 2020’de tekrar açılmış. Videoda gördüğümüz mavi renkli örtü “Gavs-ı Azam” (büyük alim) ve açılış günü serilmiş.

Videoda iddia edildiği gibi örtü değiştirilmiyor. Mavi örtü video boyunca kabrin üzerinde duruyor Videoyu izlediğimizde sadece mezar odasının kapısı açılarak dua edildiğini ve ardından kapının kapatıldığını görüyoruz. 

Hz. Muhammed'in türbesi Yeşil Kubbe, Medine’deki Mescid-i Nebevi’nin içinde yer alıyor. Kabrin yer aldığı Hücre-i Saadet’in içine görevliler haricinde giriş yasak. Görüntü alınması da. 

İlginizi çekebilir: Fotoğrafın Hz. Muhammed’in türbesini gösterdiği iddiası