Sosyal medyada 5G teknolojisi pek çok olayla ilişkilendirilerek paylaşılıyor. Covid-19 pandemisinin başlaması, kuş ölümlerine sebep olduğu ve insan sağlığına zarar verdiği gibi iddialar bunlardan bazılarıydı. Teyit, bu iddiaları daha önce incelemiş ve yanlış olduğu sonucuna varmıştı.
Bu kez de sosyal medyadaki bir videoda Hindistan’daki 5G karşıtlarının 5G kulesini yaktığı iddia edildi. İddia birçok ülkede de paylaşılmış.
Görüntü, 2018’de yanan bir telefon kulesini gösteriyor
İnternette “india” ve “mobile tower fire” benzeri anahtar kelimeler kullanarak bir arama yaptığımızda 27 Ocak 2018’de Hindxpress TV’de yayınlanan görüntülere ulaşıyoruz. Burada olayın Hindistan’ın Ambala şehrindeki GSM telefonu kulesinde çıkan yangını gösterdiği belirtilmiş. Yangının çıkış sebebiyle ilgili bir bilgi yok.
Yine de, kuledeki yangının 5G’yle bir ilişkisi olmadığını söylemek mümkün. Çünkü Ocak 2018’de Hindistan’da 5G teknolojisi henüz denenmemişti.
Hindistan basınında yer alan haberlere göre, ilk 5G denemesi Şubat 2018’de Airtel ve Huawei tarafından Gurgaon'da yapılmış. Hindistan Telekom Departmanı’nın 4 Mayıs 2021 tarihindeki basın açıklamasında, telekom şirketleri tarafından denemelerin başladığı ve destekleneceği belirtilmiş. Fakat halen Hindistan’da aktif 5G kuleleri yok. 5G haritasına bakılabilen Ookla’da da ülkenin henüz herhangi bir bölgesinde 5G görünmüyor.
Ookla’da 5G haritasına göre, yangının çıktığı Ambala şehrinde 5G kulesi yok
İlginizi çekebilir: 5G ile yeni koronavirüs arasında bağ olduğu iddiaları Türkiye’ye nasıl geldi?