Videonun Hindistan’da insanların Covid-19 hastasının yanına konarak cezalandırıldığını gösterdiği iddiası

Videonun Hindistan’da insanların Covid-19 hastasının yanına konarak cezalandırıldığını gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Video gerçek bir uygulamayı göstermiyor.

Hindistan’da kaydedilen video, polis tarafından yayınlanmış ve insanları sokağa çıkmamaları konusunda mizahi bir dille bilgilendirme amacını taşıyor.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir videonun Hindistan polisi sokağa çıkanları cezalandırmak için, yolda gördükleri insanları çevirip ambulansın içinde bulunan sahte yeni koronavirüs hastasının yanına koyduğunu gösterdiği iddia edildi. Haber sitelerinde de video Hint polisinin insanları bu yöntemle ders vermek için cezalandırdığı notu düşülerek yer almış. Videoda Hint polisi yollarda kontrol yaptığı sırada, yasağa uymayan ve maske takmayan üç kişinin bulunduğu motosikleti durduruyor. Polisler bu üç kişiyi, içinde yeni koronavirüs hastası olduğu iddia edilen bir ambulansa koyarak cezalandırıyor. Görüntülerde de bu kişilerin kurtulma çabalarını görüyoruz. 

hint polisi iddiası min

Ancak video gerçek bir uygulamayı göstermiyor. Hindistan’da kaydedilen video, polis tarafından yayınlanmış ve insanları sokağa çıkmamaları konusunda mizahi bir dille bilgilendirme amacını taşıyor. 

Video bilinçlendirme amacıyla yayınlanmış

Videoyla ilgili arama yapıldığında Hint gazetesi Telangana Today’de yer alan bir habere rastlanıyor. İçeriğe göre Güney Hindistan eyaleti Tamil Nadu eyaletinde bulunan Tiruppur bölgesinde, polis sokağa çıkma yasağını delenlere karşı, yaratıcı bir fikir geliştirmiş. Videoda aslında mizahi bir dille sokağa çıkılmaması gerektiği anlatıyor. 

‘Tamil Nadu Police’ adlı Youtube hesabında Tiruppur bölgesinin polisleri tarafından 24 Nisan 2020 tarihinde paylaşılan videonun orjinaline ulaşmak mümkün.Videonun açıklamasında “korkma, evde kal” mesajı veriliyor.Hindistan'da insanların ambulans içine zorla sokulması rutin bir uygulama değil; polis salgına karşı kamu bilincini artırmak amacıyla videoyu kaydedip yayınlamış. Doğrulama platformu dpa-Faktencheck de videonun polis tarafından hazırlanan bir bilgilendirme kampanyasına ait olduğu bilgisini vermiş. Dolayısıyla Hint polisi, vatandaşlara yeni koronavirüsün tehlikelerini ve hükümetin koyduğu kurallara uyulması gerektiğini gösteriyor. 

Hint polisi sokağa çıkma yasağı kararının ardından insanları uyarmak için esprili bir dile ve ilginç yöntemlere başvuruyor. Örneğin daha önce de polis, kontrol noktalarında insanları sokağa çıkma yasağı sırasında evde kalmaları, maske takmaları gibi konularında uyarmak için yeni koronavirüsün mikroskobik görüntüsüne benzer kasklar takarak uyarmıştı. Diğer bir örnek ise polis, mecbur olmadığı halde sokağa çıkanlara mekik çektirmiş ve hatalarını kabul ettiren broşürlerle poz verdirmişti. 

1,3 milyarın üzerinde nüfusu olan Hindistan’da 24 Mart’ta yeni koronavirüse karşı insan hareketliliğini sınırlandırmak için 14 Nisan tarihine kadar sürecek sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yasak ilan edildiğinde ülkede teyit edilmiş 500 Covid-19 hastası vardı. Bazı eyaletlerde bu kısıtlama daha sonra 1 Mayıs tarihine kadar uzatılmıştı. 1 Mayıs’ta ise sokağa çıkma kısıtlaması ülke çapında 17 Mayıs’a kadar uzatıldı. Hindistan’da sokağa çıkma yasağına uymayanlara ise bir yıla kadar hapis veya para cezası veriliyor

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre 5 Mayıs itibariyle Hindistan’da 46 binin üzerinde Covid-19 vakası bulunuyor. 

Sonuç olarak videodaki uygulama gerçeği yansıtmıyor. Hint polisi, videoyu insanları yasaklara uymaya teşvik etmek amacıyla çekip yayınlamış. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden parodiye örnek.