Videonun Hayao Miyazaki’ye ait olduğu iddiası

Videonun Hayao Miyazaki’ye ait olduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Video Miyazaki’ye ait değil ancak Miyazaki'nin 'Komşum Totoro' isimli filminden esinlenilerek üretilmiş.

Videonun sahibi Marvelous Media Engine isimli bir hesap.

Marvelous Media Engine isimli kullanıcı, videoyu bilgisayar ortamında üretmiş.

Tekniğin ismi stop-motion değil, zoetrop.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada bir kullanıcının paylaştığı videonun, “stop-motion animasyonun” anime filmler çeken Studio Ghibli’nin kurucusu Hayao Miyazaki’nin eseri olduğu iddia edildi.

miyazaki stop motion iddia twitter kaynak

Video Miyazaki’nin en ünlü filmlerinden biri Komşum Totoro’dan Kedi Otobüs ve Totoro karakterlerini gösteriyor.

Videoyu InVID isimli tersine görsel arama aracına yükleyerek ilgili aramayı yaptığımızda karşımıza çıkan internet sayfası, bunun Marvelous Media Engine isimli bir kullanıcıya ait olduğunu söylüyor. Kullanıcının Twitter profiline girdiğimizde ise ilgili paylaşımını bulabiliyoruz.

marvelous media engine twitter paylasimi

Kullanıcının paylaşımında ise şöyle yazıyor: “Bir zoetrop daha bitirdim. Bu sefer dünyanın en iyi animatörlerinden Hayao Miyazaki’ye olan sevgimi göstermek istedim.

Videonun stop-motion tekniğiyle yapıldığını söylemek olası değil. Stop-motion tekniğinde nesneler fiziksel olarak hareket ettirilerek her harekette fotoğraf çekilir. Sonrasında bu fotoğraflar arka arkaya dizildiğinde oluşan videoda nesneler hareket ediyormuş gibi görünür. Marvelous Media Engine’in hem bu paylaşımda bunun bir zoetrop olduğunu belirtmesinden hem de Instagram hesabındaki gönderisinden, bu videonun stop-motion tekniğiyle üretilmediğini anlıyoruz.

marvelous media engine instagram gonderi

Bu sefer kullanıcının paylaşımının ilgili kısmı şu şekilde: "Ne var ki bu projeye başladığında Japonya’daki Miyazaki Müzesi’nde böyle zoetroplar olduğunu duydum. Ben bunları bilgisayar ortamında üretiyorum ama eminim gerçek olanları harikadır."

Kullanıcının kullandığı #vfx #blender3d #sidefx gibi etiketler de videonun görsel efekt yoluyla bilgisayar ortamında üretildiğine işaret ediyor.

Zoetrop bir silindirin içinde yan yana dizili resimlerin, silindir döndürüldüğü zaman hareket ettiği illüzyonunu yaratan, 19. yüzyıldan kalma ilk animasyon araçlarından biri. Klasik bir zoetropun en ayırıcı niteliklerinden biri, silindirin yanındaki dikey kesikler. Zoetrop döndüğünde ve deliklerden baktığınızda hareket illüzyonu oluşuyor.

klasik zoetrop ornegi

Klasik bir zoetrop örneği. Kaynak: Vikipedi

Bu videoda bilgisayar ortamında modellenen araç ise üç boyutlu bir zoetrop. Çizimler yerine üç boyutlu nesnelerin kullanıldığı bu yöntemde, yanında dikey çizikler bulunan bir silindir kullanılmıyor. Nesneler bir dönen daire üzerine yerleştiriliyor ve hareket illüzyonu, nesneler hızla dönerken üzerlerine stroboskop ışığı yansıtıldığında oluşuyor. 

Pixar’dan üç boyutlu zoetrop örneği.

Kullanıcının Miyazaki Müzesi olarak bahsettiği müzenin adı Ghibli Müzesi. YouTube’da “Ghibli Museum zoetrope” araması yaptığımızda karşımıza benzer üç boyutlu zoetrop örnekleri çıkıyor.