Sosyal medyada çokça paylaşılan görüntülerin Çin'deki Taihang Dağları kenarına oyulmuş Guoliang Tüneli’ne ait olduğu iddia edildi.
Görüntüler Lanying Uçurum Yolu’na ait
İlk olarak Guoliang Tüneli’ni internete araştırdığımızda karşımıza iddiada yer alan görüntülerle uyumlu bir sonuç çıkmıyor. Videodan kesitler alıp tersine görsel arama yaptığımızda ise, görüntülerin Çin’in Chongqing eyaletindeki Lanying Uçurum Yolu’na ait olduğunu görüyoruz. Çin merkezli harita uygulaması Baidu üzerinden Lanying Uçurum Yolu’nun bulunduğu konuma ulaşabiliyoruz.
Sosyal medyada paylaşılan video ile Lanying Uçurum Yolu’nun manzara görüntüleri uyumlu. Yani görüntüler Guoliang Tüneli’ne değil, Lanying Uçurum Yolu’na ait.
İki yol da kol gücüyle açılmış
Çin'de dünyayla bağlantısı olmayan Guoliang köyünde yaşayan 13 köylü tarafından beş yıl boyunca çekiç ve keskilerle dağın yamacına oyulan tünel hikayesi çeşitli haber sitelerinde Guoliang Tüneli için de yer alıyor.
İnternette yer alan bir videoda karşımıza çıkan Guoliang Tüneli girişinde yer alan tanıtım tabelasında da dağlarla çevrili olması sebebiyle izole olan köyün dış dünya ile bağlantısını sağlamak için Bay Shen ve 12 gencin altı yıl boyunca çalışarak uçurum boyunca Guoliang Tüneli’ni oydukları yazıyor.
Yaklaşık dört metre genişliğinde ve bin 200 metre uzunluğunda olan tünelin yapımı boyunca 12 tondan fazla matkap çubuğu ve 4 bin çekiç kullanılmış.
Çin’in Chongqing eyaletindeki Lanying Uçurum Yolu ise yine köyde yaşayan 23 hanenin emeği ile yaklaşık 10 yılda açılmış. Kasabanın dış dünya ile bağlantısını sağlamak için uçurum boyunca köylüler tarafından inşa edilen yaklaşık bin 200 metre uzunluğunda olan yolun yapımında matkaplar, çekişler ve patlayıcılar kullanılmış.