Hollanda’nın hayvancılıktan kaynaklı nitrojen emisyonunu azaltma politikası sık sık komplo teorileri ve yanlış bilginin konusu oluyor. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin “küreselci elite” karşı mücadele eden kahramanlar olarak yüceltildiği bu hikayeler, iklim değişikliğinin inkarından da besleniyor. Bu argümanları savunanlara göre küresel elitin amacı, hayvancılığı bitirerek insanları tamamen yapay ve endüstriyel gıdaya bağımlı hale getirmek.
Son olarak sosyal medyada yayılan bir video Hollandalı çiftçilerin benzer bir direniş protestosu olduğu iddiasıyla dolaşıma girdi. Buna göre videoda Hollandalı çiftçiler, nitrojenle ilgili politikayı protesto etmek için polise gübre ve samanla saldırıyor.
Video dünyada da farklı dillerde aynı iddia ile dolaşımda.
Video eski tarihli ve Hollanda’da kaydedilmedi
Videoyu dikkatle izlediğimizde tanıdık bir bina göze çarpıyor. Bu Brüksel’deki Avrupa Birliği Komisyonu’nun binasına benziyor. Binanın üzerinde AB bayrağı asılı.
Google sokak görüntülerinde Avrupa Komisyonu'nu aradığımızda görüntünün çekildiği konuma ulaşabiliyoruz. Yani videonun Hollanda’da çekilmediği kesin.
Peki Brüksel’deki protestolar ne için ve ne zaman yapılmıştı?
Google’da, “Brüksel, protesto, çiftçi, traktör, saman” yazarak bir arama yaptığımızda, ilgili haberlere ulaşabiliyoruz. Çiftçiler nitrojen emisyonu azaltım politikasını değil, düşen ürün fiyatlarını protesto etmek için bina önünde toplanmışlar. Protesto gösterisi 2015 tarihli.
Aynı aramayı “videolar” içinde yapınca da aynı protestodan 2015 yılında paylaşılmış görüntülere ulaşabiliyoruz.
AFP’nin arşivinde de eylemle ilgili videolara ulaşmak mümkün.
Hollanda’da nitrojen emisyonunu azaltmak için alınacak önlemler arasında hayvancılık faaliyetlerinin planlı ve kontrollü biçimde azaltılması da var. Ancak bu plan lanse edileli bir yıl bile olmadı. Amaç nitrojen emisyonunu 2030’a kadar yarıya indirmek.
İlginizi çekebilir: İneklerden çıkan gazın iklim değişikliğinin en önemli sebebi olduğu iddiası
Ülkede hayvancılıkla uğraşan çiftliklerin toplam nitrojen emisyonunun yüzde 41’inden sorumlu olduğu biliniyor.