Bir işletmede garson sanılan bir kadının Körfez bölgesi giysileri giyen bir erkeğe hizmet edip elleriyle ciğer yedirdiği görüntüleri, sosyal medyada sıkça paylaşılanlar arasında yerini aldı. Müşterilerin ilgisini çekmek için paylaşıldığı öne sürülen video, tabiyet ve cinsiyet eşitsizliğini desteklediği gerekçesiyle tepki çekti. Yüksek takipçili hesaplar tarafından da paylaşılan video, birçok haber sitesinde de gündem oldu.
Videodakiler sosyal medya fenomenleri
Videoyu aradığımızda Instagram’da 30 Ekim tarihinde vana_anwar adlı kullanıcının paylaştığını görüyoruz. Kullanıcı videoyu paylaşırken, nazobellm (Nazan Tutal) diye bir hesabı etiketlemiş. Bu hesaba gittiğimizde, kullanıcının videoda yer alan kişilerden biri olduğunu anlıyoruz.
İşletme personeli sanılan Nazan Tutal’ın Instagram’da 15 binin üzerinde takipçisi var. nazobellm adıyla kullandığı Tiktok hesabında Tutal’ın benzer kurgu videolarına rastlamak da mümkün.
Tiktok hesabındaki paylaşımlarında Tutal’ın Mustafa Yabaş diye biriyle daha önce de çekilmiş benzer kurgu videolarını görüyoruz.
Yabaş iddia konusu videoda turist sanılan kişi. Daha önce verdiği röportajlarda Şanlıurfa doğumlu olduğunu açıklamıştı, yani turist değil, buralı. Fenomenin modellik ve oyunculuk yaptığı bilgisi de var. Yabaş’ın sosyal medya hesabının 372 bin takipçisi bulunuyor. Tiktok hesabından yaptığı paylaşımlarda benzer kurgu videoları mevcut.
Instagram hesabında da yerel kıyafetler içinde çekilmiş başka fotoğraf ve videoları var.
Videonun çekildiği Kadıköy’deki “Öz Ciğerci Abe” isimli işletme, artan tepkilerin ardından sosyal medya hesaplarından açıklama yapmış, videonun kurgu olduğunu ifade etmişti.
Beş ziyaretçiden biri Müslüman ülkelerden
MasterCard ve CrescentRating’in 2016 yılında yayımladığı Müslüman turistlerin seyahat tercihlerini araştırdığı yıllık rapora göre, Türkiye Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından helal turizmde en çok tercih edilen üçüncü ülke.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre de, İstanbul’un yabancı ziyaretçi profiline göre gelen beş yabancı ziyaretçiden biri de Müslüman ülkelerden.
Karantinasız seyahat olanağı ile Türk Lirası’nın son üç yılda dolar karşısında yüzde 50 değer kaybetmesi, Körfez ülkeleri için Türkiye’yi cazip kılıyor.
Türkiye’deki hizmet sektörü çalışanları bu nedenle artan Müslüman turistin memnuniyet değerlerini artıracak ürün ve hizmetlere ağırlık veriyor. Türkiye’ye Müslüman turist akımı Reuters haber sitesinin de dikkatini çekmişti. Reuters’a konuşan Türk mağaza sahibi Müslüman turistlerin alım gücünün Türklerden daha fazla olduğunu ve bu nedenle daha kolay alışveriş süreci geçirdiklerini söylüyor.
Kurgu video daha önce doğrula.org tarafından da incelenmişti.