Sosyal medyada paylaşılan bir videonun gerçek bir kasırgayı gösterdiği iddia edildi. Kullanıcı videoyu gerçek bir doğa olayını gösterdiği iddiasıyla paylaşmış. 1 milyon kezden fazla izlenen video, 3 binin üzerinde retweet, 10 binin üzerinde de beğeni almış.
Ancak iddia doğru değil. Videoda görülen gerçek bir kasırga değil. Görüntüler CGI teknolojisiyle üretilmiş.
Video CGI simülasyonu
Videodaki kasırga gerçek değil; bilgisayar ile yaratılmış bir görüntü. CGI (Computer Generated Imagery) teknolojisiyle üretilen görüntünün üreticisine de tersine görsel arama yöntemiyle ulaşabiliyoruz. Video ilk olarak Alexandru Dineci adlı YouTube kanalından paylaşılmış. Alexandru Dineci videoyu 18 Aralık 2018 tarihinde paylaşmış. Videonun başlığı da “kasırga CGI simülasyonu.”
Alexandru Dineci’nin YouTube kanalı incelendiğinde de bilgisayarla ürettiği, görsel efektlerin yer aldığı diğer videolarını görebiliyoruz. Ayrıca @orphicframer adlı Instagram hesabının da Alexandru Dineci’ye ait olduğunu anlıyoruz. Bu Instagram hesabından iddia konusu videoya ve diğer bilgisayarla üretilmiş görsellere ulaşabiliyoruz. Videonun Instagram paylaşımına baktığımızda da “CGI”, “visual effect”, “digital art” gibi etiketlerinin eklendiğini görebiliriz. Bunlar da videonun üretilmiş bir içerik olduğunu doğruluyor.
Dineci’ye ait olduğu anlaşılan diğer bir YouTube kanalında da videonun efektsiz halinin Manş Adaları’ndan biri olan Jersey’de çekildiği bilgisine yer verilmiş. Söz konusu video, görsel efektle üretilmiş olsa da Atlas Okyanus’unda bulunan ve ılıman bir iklime sahip olan Jersey’de kasırga görmek de mümkün.
CGI, bilgisayarla gerçekliğe yakın hareketsiz ya da animasyonlu görsel oluşturmayı sağlayan bir teknoloji. En iyi örneklerine sinemada rastladığımız bu teknolojiyle kısa video içerikleri de üretiliyor. İddia konusu video da, üç boyutlu görsel efekt yaratabilmeyi sağlayan Cinema 4D ve Adobe After Effects programlarıyla oluşturulmuş.
Sonuç olarak video gerçek bir kasırgayı göstermiyor. Görüntüler görsel efekt oluşturmayı sağlayan bilgisayar programlarıyla üretilmiş. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.