Sosyalmedyadapaylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen videonun, Gaziantep’te elektrik direklerine çıkarak eğlenen Suriyeli mültecileri gösterdiği iddia edildi. Videoda mavi kıyafetleri olan bir kişinin beton elektrik direğine çıkarak dans ettiği görülebiliyor.
Bir hesap tarafından 8 Haziran 2019’da Twitter’da paylaşılan video yaklaşık 50 bin kez görüntülendi. 1 Milyon Köylü isimli sayfa tarafından benzer şekilde Facebook’a da yüklenen video 416 bin görüntülenmeye ulaştı.
Ancak videonun Gaziantep’te bir düğün sırasında direğe çıkıp dans eden Suriyeli mültecileri gösterdiği iddiası doğru değil. Söz konusu video ilk olarak 15 Mart 2019’da İran’da çekildiği belirtilerek Twitter’a yüklenmiş. İran’ın güney bölgesinde yer alan Bandar Abbas şehrinde bahsi geçen dans erkekler tarafından yaygın şekilde yapılıyor.
Video İran’dan olduğu belirtilerek paylaşılmış
Gaziantep’teki Suriyeli mültecilerin düğününü gösterdiği iddiasıyla paylaşılan videonun ilk olarak Arash isimli bir kullanıcı tarafından 15 Mart 2019’da Twitter’da paylaşıldığını söylemek mümkün. 160 bin kez beğenilen paylaşımın devamında ise kullanıcı, videonun İran’da çekildiğini ifade etmiş.
Video, bunlara ek olarak yine Mart 2019’da İran’daki bir düğünü gösterdiği iddiasıylapaylaşılmış.
İnternette yapılan aramalarda İran’ın Bandar Abbas şehrinde erkeklerin kadın gibi giyinip dans ettiği birçok videoya rastlanabiliyor.
Bir kullanıcı tarafından 18 Ağustos 2018’de YouTube’a yüklenen ve İran’ın Bandar Abbas şehrindeki kadın kılığına girmiş erkek dansçıyı gösterdiği belirtilen bir videoya ulaşılabiliyor. Videoda benzer şekilde bir kişinin beton elektrik direğinde dans ettiği görülebiliyor. Buna ek olarak dans müziği de iddia videodaki müzikle büyük oranda benziyor.
Konu hakkında Bandar Abbas’taki bir düğünde çekildiği belirtilen 2015 tarihli görüntüler de mevcut. Videoda benzer kıyafet ve benzer müzikle dans eden bir kişi fark edilebiliyor. Son olarak 2017 tarihli başka bir videoda da Bandar Abbas’ta dans eden renkli kıyafet giymiş kişiler görülebiliyor.
Sonuç olarak videonun Gaziantep’te düğün yapan Suriyeli mültecileri gösterdiği iddiası doğru değil. Video İran’ndan olduğu ifade edilerek paylaşılmış. Söz konusu düğün dansı ise İran’ın Bandar Abbas bölgesine özgü.