⚠️ Hassas İçerik

Okumak üzere olduğunuz içeriğimiz hassas materyaller barındırıyor.

Bu öğeleri görüntülemek istiyor musunuz?

Videonun Çinliler Uygurları infaz ederken çekildiği iddiası

Videonun Çinliler Uygurları infaz ederken çekildiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Twitter’da Doğu Türkistan isimli hesabın 11 Ocak 2021 tarihinde paylaştığı video 15 sene önce kaydedilmiş.

Videodaki kişiler Uygur değil, idam cezasına mahkum edilmiş ve 2005 yılında infaz edilen Çinliler.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Twitter’da Doğu Türkistan isimli hesap tarafından paylaşılan videonun, Çin tarafından siyasi sebeplerle idam edilen Uygurları gösterdiği iddia edildi. Videoya “Çin'li askerler insanları bu şekilde yargısız infazlar ile yok ediyor. Kamplara kapatılan 3 MN'dan fazla müslüman Uygur Türkü yargısız infaz edilerek organları Çin'in kaçak organ pazarı ve insan çiftliklerinde başka ülkelere satılıyor” şeklinde bir açıklama da eklenmiş.

Fakat tersine görsel arama yapıldığında, videonun kayıt tarihinin 15 sene öncesine uzandığı görülüyor. YouTube’da da yayınlanan video, Çin’de 2005 yılında sekiz suçlunun idam edilişini gösteriyor. 

Video çekimi görevlilerce yapılmış. Videoda eşini öldürdüğü için infaz edilecek bir kadının konuşmaları da yer alıyor. Başka bir habere göre, kadının adı Wang Ruirui ve suç ortağıyla beraber eşini öldürdüğü için hüküm giymiş. 

Videoda pişman olmadığını belirtiyor ve ekliyor: “Gerçeği duymak ister misiniz? Çin kanunla yönetilen değil, insan tarafından yönetilen bir ülke!

cin infaz kadinla ilgili haber

Haber Çinceden otomatik olarak çevrilmiştir.

Farklı iddialarla farklı ülkelerde de paylaşılmış 

Endonezya merkezli teyit kuruluşu Liputan Cek Fakta da videonun Çin’de idam edilen Çinlileri gösterdiği sonucuna varmış.

cinde idamlar

Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty International) 2018 raporuna göre, zaman içerisinde ölüm cezasının kaldırıldığı suçlar olsa da, Çin halen en çok ölüm cezası veren ülke. Üstelik Çin bu infazları devlet sırrı olarak tutmaya da kararlı. Birleşmiş Milletler ve uluslararası örgütlerden gelen, ülkenin ceza adaletine açıklık getirme baskılarına rağmen, hükümet ölüm cezalarını gizlemeye devam ediyor. Uluslararası birçok kurum Çin’i Uygurlara yönelik sistematik baskı ve şiddet eylemlerine başvurduğu gerekçesiyle eleştiriyor. Ancak Çin bu iddiaları reddediyor.