Videonun Çin’in icat ettiği yapay güneşin gökyüzüne fırlatıldığı anı gösterdiği iddiası

Videonun Çin’in icat ettiği yapay güneşin gökyüzüne fırlatıldığı anı gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Tersine görsel arama sonuçlarına göre, video 23 Aralık 2021 tarihinde uzaya fırlatılan CZ-7A isimli roketi gösteriyor.

Roketin fırlatıldığı üs Çin’in Hainan eyaletindeki Wenchang uydu fırlatma üssü. Üs, iddiaya konu olan videoda olduğu gibi deniz kenarında yer alıyor.

Yapay güneş bir benzetme; nükleer füzyon reaktörü teknolojisi kullanılarak, yeni bir temiz enerji elde yolu bulunması deneniyor.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir videonun, Çin’in icat ettiği yapay güneşi gökyüzüne fırlattığı anları gösterdiği iddia edildi. İddia sosyal medyada birçok dilde yayıldı. 

cin yapay gunes firlatti iddiasi

Gökyüzüne fırlatılan yapay güneş değil, uzay roketi

Videoda sahilde oldukları görülen kişiler cep telefonlarıyla gökyüzüne fırlatılan turuncu ışığı kaydediyor. Tersine görsel arama sonuçlarında, Çin’in sosyal medya sitesi Weibo’da 24 Aralık 2021 tarihinde paylaşılan bir videoya ulaşılıyor. Videonun açıklamasında, “Roket fırlatma sahası, Çin’in havacılığının büyük gücüne tanık olmamıza izin verin” yazıyor. 

weibo video cin roket firlatma

Weibo’da paylaşılan videodan bir kare

Weibo paylaşımının tarihini düşünerek, Çin’in Aralık 2021’de havacılığa dair çalışmalarına bakabiliriz. Anahtar kelimelerle yapılan aramalarda, 23 Aralık 2021 tarihinde CZ-7A (Chang Zheng) isimli roketin Wenchang uydu fırlatma üssünden havalandığı bilgisi var. Fırlatma anına ait görüntülerde, sahilde o anı izleyen kalabalık görülebiliyor. İddia paylaşımlarındaki video kesitiyle epey benzer. 

wenchag firlatma istasyonu tarihler

Wenchang uydu fırlatma üssü, Çin’in en güneyinde bulunan Hainan eyaletinde yer alan iki fırlatma üssünden biri. 

Üssün konumu iddiaya konu videoda olduğu gibi deniz kenarında. Hainan eyaletine bağlı Wenchang'daki Longlou kasabası, havacılık projelerinin artmasından sonra, roketleri izlemek isteyenlerin uğrak yeriolmuş

Çin “yapay güneşi” ile ilgili bilinenler

“Yapay güneş” tanımı, akla yeryüzünü ısıtan güneşi getirse de, aslında sanıldığı gibi bir "yıldız" değil. Nükleer füzyon reaktörü teknolojisi kullanılarak, yeni bir temiz enerji kaynağı bulunması deneniyor. Tokamak adı verilen reaktörler, güneşin 10 katı sıcaklığa ulaşabiliyor. Ancak Tokamak Aralık 2021’deki son deneyinde bı sıcaklığı 1 dakika 56 saniye kadar koruyabildi. Üstelik bu reaktörler, dünyanın yörüngesine yerleştirilmeyecek.