Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Çin’de gayrimenkul alımı karşılığında Türk pasaportu verildiğinin anlatıldığı iddia edildi. Paylaşılan video sosyal medya kullanıcıları arasında tepkiye neden oldu.
Video göçmen danışmanlık sitesinden
Paylaşılan videoda Çince, Türk pasaportu hakkında bazı bilgilere yer veriliyor. Videoda paylaşılan görselleri tersine aradığımızda yalnızca video hakkında paylaşımlara rastlıyoruz. Ancak videoda yer alan bir şirket logosu ve Çince yazı dikkati çekiyor.
Video logosunda bulunan TikTok işaretine benzer logonun Douyin üzerinden paylaşıldığını anlıyoruz. Videoda yer alan "华汇岀国" şeklindeki Çince logoyu sitesinin arama kısmına girdiğimizde, Douyin hesabında paylaşılan çeşitli videolara ulaşıyoruz.
Hesapta iddia konusu görselde bulunan aynı kadının hesabın paylaştığı diğer tanıtım videolarında da birçok ülkeye dair göçmen danışmanlık bilgisi sunduğu görülüyor. Douyin hesabında paylaşılan iddia konusu videoda Çinlilere belli firmalardan mülk satın alarak Türk pasaportu alma hakkı verildiğinin anlatıldığına dair bilgi yok. Video Türkiye’de göçmenlik ve pasaport hakkında genel bilgi veriyor.
Çin'de değil Türkiye'de yatırım yoluyla vatandaşlık hakkını anlatıyor
Arama motorlarında Çince karakterleri girip yaptığımız aramada videodaki ile aynı logoyu kullanan ayrıca Douyin hesabında da bilgisi verilen Huahuivisa adlı siteye ulaşıyoruz. Huahuivisa internet sitesinde de Türkiye, hatta başka birçok ülke için göçmenlik şartları yer alıyor. Video Türkiye'de yatırım yoluyla vatandaşlık kabulü bilgisinden bahsediyor. Sitede verilen bilgilere göre yerel bir bankaya üç yıl süreyle 500 bin dolar yatırmak veya 250 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alıp üç yıl beklemek gerekli şartlardan.
Altyazılı halde de metni geçen videoda Yabancı Hesapların Vergi Uyumu Yasası (FATCA) ve Ortak Raporlama Standardı (CRS) yükümlülüklerini de gerektirmeyecek şekilde en uygun göçmenlik hakkına başvurabileceklerini, başvurunun Çin vatandaşlığını etkilemeyeceğini, Türk pasaportu ile ABD E2 vizesine de başvurabileceğini söylüyor. Videoda başvuru bedelinin Türkiye’de bir mülk satın alımıyla da gerçekleşebileceği söyleniyor. Bu değer, Türkiye’de yatırım yoluyla vatandaşlık kazanım hakkı için gerekli 250 bin dolarlık bedele denk geliyor.
Belli şartları karşıladıktan sonra konut karşılığı oturum izni ve vatandaşlık hakkı veren ülkelerden biri de Türkiye. 19 Eylül ve 7 Aralık 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarla yabancıların Türk vatandaşlığına geçişine ilişkin bazı düzenlemeler yapılmıştı. Bu düzenlemelere göre Türkiye'de en az 250 bin dolar değerinde gayrimenkul alan yabancılar, Türk vatandaşı olabiliyor. Yabancılar Türkiye'ye gelmeden mülk satın alımıyla vatandaşlığa başvurabilecek.
Video Doğrula tarafından da incelenmişti.