Videonun BMW’nin geliştirdiği renk değiştiren aracı gösterdiği iddiası

Videonun BMW’nin geliştirdiği renk değiştiren aracı gösterdiği iddiası

Doğru Doğru

Bulgular

Görüntüler CES 2022’de kaydedilmiş.

Araç gri tonlar arasında farklı renklere geçiş yapabiliyor.

Otomobil şu an satışta değil konsept olarak tasarlanmış ve ülkelerin hangi yasal sınırlara sahip olduğu araştırılıyor.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir videonun, renk değiştiren bir aracı gösterdiği iddia edildi. Paylaşıma göre Alman otomobil üreticisi BWM tarafından geliştirilen araç ABD'deki bir fuarda tanıtıldı. 

bmw renk

Videodaki aracın anlık olarak renk değiştirerek beyazdan griye geçtiği görülebiliyor.

Videodaki araç BMW iX Flow renk değiştirebiliyor

İddiaya konu olan görüntülerin Klwtts isimli kullanıcı tarafından 5 Ocak 2021’de TikTok’a yüklendiğini söylemek mümkün. Video dikkatlice incelendiğinde, aracın arkasındaki bayraklarda Las Vegas yazdığı görülüyor.

BMW tarafından üretilen iX Flow model araç 5-8 Ocak tarihlerinde ABD’nin Las Vegas kentinden düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) tanıtılmış. Aracın CES 2020’de tanıtılacağını, BMW’nin resmi blog sitesi de duyurmuş

bmw ix

İnternette yapılan aramada araç hakkında detaylı bilgilere ulaşılabiliyor. Basit olarak aracın dışı e-kitap okuyucu ekranıyla kaplı halde dijital olarak kolayca renk değiştirme özelliğine sahip. Araç şu anda gri tonlarına geçiş yapabiliyor

Araç hakkında BMW’nin internet ve YouTube sayfasında epey bilgi mevcut. Şirket yaz ve kış aylarında farklı renklerin kullanılarak sıcaklık verimliliğini artırılabileceğini öngörmüş. Örneğin yaz aylarında aracın ısınmasını azaltmak için parlak renkler kullanılabilir. 

Aracın resmi tanıtım videosunda da değişen renkler görülüyor. Ancak aracın renk değiştiren modeli henüz satışta değil ve ülkelerin hangi yasal sınırlara sahip olduğu araştırılıyor. Araç rengi, aracı tanımlamakta başvurulan niteliklerden biri. 

Yani renk değiştiren araç görüntüsü bir ​​CGI (bilgisayar üretimli imgeleme) değil.


Görüntülerin tüm dünyada ilgi görmesinin ardından ABD’li teyit sitesi
Snopes da aracın gerçek olduğuna dair bir analiz hazırladı.