Videonun Bayburt'ta İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmayan protokolü gösterdiği iddiası

Videonun Bayburt'ta İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmayan protokolü gösterdiği iddiası

Doğru Doğru

Bulgular

Olay, Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun canlandırıldığı bir gösterinin son bölümlerinde yaşanmış.

Gösteriler öncesinde ise protokolün de katılımıyla İstiklal Marşı okunmuş ancak eski tarihli videolar incelendiğinde geçmiş yıllarda son bölümde okunan marşa protokolün katıldığı anlaşılabiliyor.

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyadapaylaşılan, Cumhuriyet, Sözcü, Ensonhaber ve Yeniçağ gibi internet siteleri tarafından da haberleştirilen bir videoda, Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü etkinliklerinde Bayburt Valisi’nin de bulunduğu protokol tribününün İstiklal Marşı okunduğu sırada yerinden kalkmadığı iddia edildi.

bayburt kurtulus

Kaç Saat Oldu isimli kullanıcı tarafından 21 Şubat 2019’da paylaşılan video yaklaşık 10 bin kişi tarafından beğenildi.

Videonun, Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü etkinliklerinde İstiklal Marşı okunduğu sırada yerinden kalkmayan protokol ekibini gösterdiği iddiası doğru. Olay, Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun canlandırıldığı bir gösterinin son bölümlerinde yaşanmış. Gösteriler öncesinde ise protokolün de katılımıyla İstiklal Marşı okunmuş. Ancak eski tarihli videolar incelendiğinde geçmiş yıllarda son bölümde okunan marşa protokolün katıldığı anlaşılabiliyor.

Olay Bayburt’un kurtuluşunun 101. yıl dönümü etkinliklerinde yaşandı

Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü Cumhuriyet Caddesi’ndeki temsili gösteri ve çeşitli etkinliklerle kutlanmış. Bayburt Medya isimli kullanıcı tarafından 21 Şubat 2019’daki etkinliklerin tamamını içeren görüntülere video paylaşım sitesi YouTube’da rastlamak mümkün.

1 saat 10 dakikalık görüntüler incelendiğinde şehrin kurtuluşunu temsilen oynanan tiyatro gösterisi de görülebiliyor. Buna göre işgal güçlerinin halka kötü davrandığı ve bazı kişilerin öldürüldüğü fark ediliyor. Daha sonra gelişen olaylarda ise şehrin milli kuvvetler tarafından kurtarıldığı, hayatını kaybeden kişilerin üzerine Türk bayrağı örtüldüğü ve hemen akabinde İstiklal Marşı’nın çalınmaya başladığı anlaşılıyor. Videonun 42. dakikasında başlayan marş sırasında protokoldeki yetkililerin ayağa kalkmadığı net olarak görülüyor.

Ancak söz konusu canlandırmanın başlamadığı ve mülki yetkililerin konuşmalarının yapıldığı tören başlangıcında Cumhuriyet Caddesi üzerinde İstiklal Marşı’nın okunduğu ve protokolde bulunan kişilerin ayağa kalkarak marşa katıldığı anlaşılabiliyor. Yine aynı videonun hemen başında İstiklal Marşı’nı okuyan yetkilileri görmek mümkün.

Videonun sosyal medyada gündem olmasının ardından Bayburt Valiliği konu hakkında bir açıklama yaptı. Valilik açıklamasında, yönetmeliğe uygun olarak Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlatılmış törene başlandığını ifade ediyor. Buna ek olarak, daha sonra tiyatro gösterisinde kurtuluş mücadelesini yansıtan sahnelerin içinde spontane bir şekilde fonda İstiklal Marşı’nın bir kısmının çalındığı, devamında sala okunduğu, ortama diğer seslerin de karıştığı bir sahne sergilenmiş ve tiyatro sahne akış planına göre devam ettiği belirtiliyor. Son olarak açıklamada törenin öncesinde İstiklal Marşı’nı okuyan protokol tribününün fotoğrafı da yer alıyor.

Önceki temsillerde aynı sahnede İstiklal Marşı okunurken protokol yetkilileri ayağa kalkmış

Bayburt’un kurtuluşunun yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde oynanan tiyatronun geçmiş yıllardaki görüntülerine de ulaşmak mümkün. Bir gelenek haline gelen temsilin 2018 yılında kaydedilen görüntülerinde söz konusu sahnenin ardından okunan İstiklal Marşı’na protokoldeki yetkililerin katıldığı görülebiliyor.

Bayburt Medya isimli kullanıcı tarafından 21 Şubat 2018’de YouTube’a yüklenen bir videoda aynı sahnenin ardından İstiklal Marşı’na katılan protokol yetkilileri göze çarpıyor.

Başka bir kullanıcı tarafından 2013 yılındaki törenlerde kaydedilen törenlerde söz konusu sahnenin hemen ardından İstiklal Marşı okunduğu ve protokolde bulunanların da marşa katıldığı anlaşılıyor.

Sonuç olarak, Bayburt’un 101. kurtuluş yıl dönümü etkinliklerinde bir tiyatro gösterimi sırasında okunan İstiklal Marşı’nda protokol yetkililerinin ayağa kalkmadığı iddiası doğru. Ancak törenlerin başında okunan marşa ise yetkililer katılmış. Bundan önceki yıllarda da aynı sahnede yetkililerin marşı okumak için ayağa kalktığını söylemek mümkün.