Sosyal medyada Covid-19 aşısı hakkında yapılan yanlış paylaşımlar yayılmaya devam ediyor. Twitter’da paylaşılan bir videonun aşı olmak istemeyen üç gencin intihar ettiğini gösterdiği iddia edildi.
Çin'de çocuklar için aşı zorunlu değil
Her şeyden önce Çin’de çocuklarda aşılama zorunlu değil. Hükümetin resmi sitesinde Kasım ayında 3-11 yaş arası çocuklar için Covid-19 aşılarını onaylayıp aşılama kampanyalarına başlandığı duyurulmuş. Ulusal Sağlık Komisyonu yetkilisi, 13 Kasım’da verdiği bir röportajda Covid-19 aşısının 3-11 ve 11-18 yaş arası çocuklara gönüllülük ve rıza esasına göre uygulanacağını açıklamış. Aşı olmayan çocukların okula gitmesini engelleyen herhangi bir yönerge yayınlanmadığı da belirtiliyor.
Yani bu çocukların aşı olmak istemediklerini belirtmeleri yeterli olurdu. Bu intiharın sebebinin aşı olmadığını anlamak için kafi.
Peki videonun hikayesi ne olabilir? Videodan alınan ekran görüntülerini tersine görsel arama araçlarıyla aradığımızda, haber sitelerinde videonun epey yaygın paylaşıldığına rastlıyoruz.
Bunlardan biri, 15 Kasım’da Çin’in Jiangsu eyaletindeki Qidong Deneysel İlkokulu’nda üç kız öğrencinin okul binasının beşinci katından atladığı haberini veriyor.
11 yaşında üç ilkokul öğrencisinin daha sonra acil müdahale ekipleri tarafından hastaneye götürüldüğü biliniyor. Binadan düşen üç öğrencinin videosu ana akım medyada geniş yankı bulsa da daha sonra neredeyse tamamı silinmiş.
Mavi Balina oyunundan şüpheleniliyor
Üç gencin neden atladıklarına dair öğrencilerin ailelerinin paylaştığı iddialar mavi balina adlı internet oyunundan şüphelendiklerini aktarıyor.
Mavi Balina (Blue Whale) oyunu son yıllarda internette yaygın olarak yayılan bir meydan okuma oyunu. Bu oyuna göre kullanıcıların elli gün içinde tanımlanan görevleri tamamlamaları ve tamamladıklarına dair kanıt olarak da fotoğraf paylaşmaları gerekiyor. Bu üç çocuğun da oyunu kazanmak için oyun operatörünün görev talimatına uyup kendilerini attıkları düşünülmüş.
Daha önce de farklı ülkelerde oyun katılımcılarının intihar eyleminde bulundukları haberleri birçok sitede paylaşılmış. Oyunu yönetip gençleri intihara sürüklediği suçlamasıyla Rusya’da 21 yaşındaki Philipp Budeikin yargılanmıştı.
Çocukların ve gençlerin internet kullanımına dair paylaştığı bilgide Unicef Mavi Balina oyununun internetteki tehdit boyutunun yüzde 60’ın üzerinde olduğu uyarısında bulunuyor.
Birçok ülkede oyun tehlikesine karşı yerel hükümetler aileleri oyun hakkında uyardı.Türkiye'de de 140 üzeri gencin intiharının Mavi Balina ile bağlantısı olabileceği iddia ediliyor.
2019 yılında Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da sosyal medyada aileleri oyun hakkında uyarmıştı.