⚠️ Hassas İçerik

Okumak üzere olduğunuz içeriğimiz hassas materyaller barındırıyor.

Bu öğeleri görüntülemek istiyor musunuz?

Videonun Arakanlılara uygulanan işkenceyi gösterdiği iddiası

Videonun Arakanlılara uygulanan işkenceyi gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan videonun Myanmar’ın Arakan eyaletinde yaşayan insanların maruz kaldığı işkencelerden birini gösterdiği iddia edildi. Kayıtlarda bir grup insanın suyun altında kurulan bir kafeste tutulduğu görülüyor. İddiayı içeren bir tweet binin üzerinde kullanıcı tarafından retweet edilirken 600’ün üzerinde kullanıcı tarafından beğenildi. Video, bir Facebook sayfasında ise 18 bine yakın kullanıcı tarafından görüntülendi.

arakan iskence

Ancak videonun işkenceye maruz kalan Arakanlıları gösterdiği iddiası doğru değil. Video Malezya ordusunda görev yapan askerleri gösteriyor.

Orijinal videonun arka planında yer alan ses iddia kapsamında paylaşılan videodan çıkartılmış

İddia kapsamında paylaşılan videonun arka planında sunucu olduğu düşünülebilecek bir kişinin sesi duyuluyor.

Ancak videonun orijinalinde bu kişinin sesi yer almıyor. Orijinal görüntüler incelendiğinde görüntülerdeki insanların bir şarkı söylediği anlaşılıyor.

Söyledikleri şarkının ise 1983 yılı yapımı Darah Satria isimli bir filmde yer aldığını söylemek mümkün. Film, Arif isimli genç bir teğmenin başından geçenleri konu alıyor.

Malezya ordusunu konu alan bazı Youtube videolarının arka planında da aynı müziğe yer verildiği görülüyor.

Malezya ordusunun GGK adlı biriminde benzeri uygulamalara rastlanıyor

History Channel’ın Malezya ordusunun “Grup Gerak Khas (GGK)” isimli özel kuvvetler birimi üzerine hazırlamış olduğu bir belgeselde, bu birimin iddia kapsamında paylaşılan videoda yer verilen görüntülerdeki uygulamaya benzer bir uygulamayı ceza amaçlı uyguladığı anlatılıyor.

Arakan’dan olduğu iddiasıyla paylaşılan gönderiler daha önce de teyit.org’a ihbar olarak iletilmişti

Daha önce de Arakan’dan olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraflar teyit.org’a ihbar olarak iletilmiş ve Arakan’daki Müslüman katliamından olduğu iddiasıyla paylaşılan 18 yanlış görüntü üzerine bir liste hazırlanmıştı.