Sosyal medyada yayılan bir videoda görünen yaratığın, bir otomobil çarpması sonucu ölen iki metre boyundaki “kurt adamı” gösterdiği öne sürülüyordu. Kazakistan Almatı’da gerçekleştiğini öne süren paylaşımlardan biri yaratığa çarpanın kendi arabası olduğunu söylüyordu.
Video başka bir açıdan TikTok’da da yayılmıştı. Buradaki yaralı kurt adamın soluk alıp verdiği görülüyordu.
Her şeyden önce kurt adamlar gerçek değil efsanevi yaratıklar. Birçok halk söylencesi ve kurgu esere konu olmalarına rağmen, bugüne kadar gerçekten var olduğu kaydedilmiş bir kurt adam yok.
Videoyu tersine aradığımızda, daha önce Kazakça’nın da içinde bulunduğu farklı dillerde kaynaklarca da paylaşıldığını görüyoruz. Kilit kelimelerle arama yaptığımızda ise Joseph-Rob Cobasky adlı bir sanatçının Instagram hesabındaki 7 Mart 2021 tarihli bir videoya gidiyoruz. Cobasky paylaşımı #moviemagic (film hilesi) etiketiyle yapmış. Bu videodaki ses Kazakça da değil, İngilizce. Kazakça sesler videoya sonradan eklenmiş. Videoda eserin bir film çekimi için yapıldığı da zikrediliyor.
Cobasky’nin profilinde kurt adamın yapım aşamasından detay kareler de paylaşmış. Hatta eserin hafif sarsıldığı ve nefes alıyormuş gibi göründüğü TikTok videosu da bu profilden alınmış. Sanatçının pek çok benzer çalışması da var.
Kurt adam efsanelerinin kaynaklarının, binlerce yıllık mitler olduğu biliniyor. Dolunay zamanları ortaya çıktıkları rivayet edilen bu yarı insan yarı hayvan efsanevi varlıkların, insanın bastırdığı vahşi, saldırgan ve şehvet düşkünü yanlarını temsil ettiği düşünülüyor. İlk kurt adam efsanesine M.Ö. 2100 tarihli Gılgamış Destanı’nda rastlanıyor.
Daha önce de iki metre boyunda olduğu efsanevi ve mitik kurtlarla ilgili hikayeler internette paylaşılmış.
Kurtlar dünyanın neredeyse her yerinde yaşayan köpekgillerden bir türler. Onlarca alt türleri bulunuyor. En büyüklerinin boyları 160 santimetreye kadar ulaşıyor. Her yıl çok sayıda kurdun, karayollarında arabaların altında kalarak can verdikleri biliniyor.