Videonun Ankara'da yapılan balkon partisini gösterdiği iddiası

Videonun Ankara'da yapılan balkon partisini gösterdiği iddiası

Bulgular

Video Covid-19 önemleri doğrultusunda sokağa çıkma yasağı uygulanan İspanya’da kaydedilmiş.

“Atım Arap” isimli şarkı ise görüntülere montajlanmış.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir videonun Ankara’daki bir balkon partisini gösterdiği iddia edildi. Videoda Ankara’nın bilinen oyun havalarından “Atım Arap” isimli parçanın da çaldığı duyulabiliyor. 

ankara balkon

Video Sondakika ve Haberler.com gibi internet sitelerinde “Pavyon ve gece kulüplerinin kapatılması Ankaralı vatandaşımızı durduramadı” ifadeleriyle yer aldı. Bir kullanıcı tarafından 18 Mart 2020’de Twitter’da paylaşılan video, yaklaşık 30 bin kişi tarafından beğenildi ve 604 bin kez de görüntülendi

Ancak videonun Ankara’daki bir balkon partisini gösterdiği iddiası doğru değil. Video Covid-19 önemleri doğrultusunda sokağa çıkma yasağı uygulanan İspanya’da kaydedilmiş. “Atım Arap” isimli şarkı ise görüntülere montajlanmış.

Görüntüler İspanya’dan

Bahsi geçen görüntülerin 15 Mart 2020’de YouTube’a yüklendiği görülebiliyor. Yine aynı kullanıcı, balkonun farklı açıdan çekilen bir görüntüsünü de paylaşmış. “Balkonda parti-2” başlığıyla yüklenen görüntülerde, videoyu çekenlerin İspanyolca konuştukları duyulabiliyor. 

Ek olarak başka bir kullanıcı tarafından farklı bir açıdan kaydedilen görüntülerde de partinin İspanya’daki bir balkonda olduğu ifade ediliyor.

Ayrıca çalan parçanın da iddia edilenden farklı olarak, yabancı bir şarkı olduğu anlaşılabiliyor

Video İspanya’daki bazı internet sitelerinde de gündem olmuş. Niusdiario isimli internet sitesinde yer alan 17 Mart 2020 tarihli haberde, İspanya’nın Valencia kentinde yaşayan Albert Valls isimli kişinin evindeki balkondan müzik yaptığı ifade ediliyor. Haberde, emniyet güçlerinin herhangi bir şikayet olmadıkça Valls’in müzik yapmasının önünde bir engel olmadığını söylediği belirtilmiş. 

Valls, balkondaki müzik sistemlerini paylaştığı bir fotoğrafı da üç gün önce Instagram hikayesinde paylaşmış. 

ankara pavyon

Bahsi geçen videoya eklenen “Atım Arap” isimli parça ise 26 Kasım 2018’de YouTube’a yüklenen bir görüntüden alınmış. 

Sonuç olarak videonun Ankara’daki bir balkonu gösterdiği iddiası doğru değil. Video sosyal medyada en çok karşılaşılan yanlış bilgi türlerinden “hatalı ilişkilendirme” kategorisine yerleştirilebilir.