Videonun Alaska'daki tsunamiyi gösterdiği iddiası

Videonun Alaska'daki tsunamiyi gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Video eski tarihli.

Görüntüler Alaska’dan binlerce kilometre uzakta olan Hindistan’a bağlı Lakşadvip Adaları’nda (Lakshadweep) kaydedilmiş.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Videonun 21 Temmuz 2020’de Alaska’da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremden sonra yaşanan tsunamiyi gösterdiği iddia edildi. Videoda “Alaska’daki depremden sonra dev dalgalar böyle geldi” başlığı kullanılmış.

tsunami alask 2

Görüntüler farklı dillerde yayın yapan kullanıcılar tarafından da Alaska’dan olduğu iddiasıylapaylaşıldı.

Görüntüler Alaska’dan değil

Alaska’daki tsunamiyi gösterdiği iddiasıyla dolaşıma giren görüntüler daha önce Hindistan’a bağlı Lakşadvip Adaları’ndan (Lakshadweep) olduğu ifade edilerek de paylaşılmış. 24 Ağustos 2017 tarihli videonun başlığında görüntülerin Lakşadvip Adaları’ndan biri olan Minicoy’un doğu iskelesinde kaydedildiği belirtilmiş.

Yine 26 Ağustos 2017 tarihli bir videoda Minicoy’un iskelesine büyük dalgaların vurduğu ve herhangi bir can kaybının olmadığı açıklanmış. Google Haritalar yardımıyla Minicoy Adası’nın doğusunda yer alan iskeleyi görmek mümkün.

minicoy hindistan 1

Video farklı zamanlarda başka iddialarla da Hindistan’da gündeme gelmiş. Boomlive’ın 5 Kasım 2017 tarihli haberine göre, görüntüler Hindistan’ın Mumbai şehrindeki bir köprüyü gösterdiği iddiasıyla Whatsapp’ta yayılmış.

Yine aynı tarihli bir paylaşımda SM Hoax Slayer isimli Twitter hesabı, görüntülerin Mumbai’deki Bandra-Worli Sea Link köprüsünden değil, Minicoy’dan olduğunu ifade etmiş.

21 Temmuz 2020’de ABD’nin eyaleti Alaska’da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı, ancak korkulan gerçekleşmedi

Sonuç olarak videonun Alaska’daki depremin ardından yaşanan tsunamiyi gösterdiği iddiası doğru değil. Video eksi tarihli ve Alaska’dan binlerce kilometre uzakta kaydedilmiş. İddiayı yanlış bilgi türlerinden hatalı ilişkilendirme olarak nitelemek mümkün.