Videonun Afrin harekatı sırasında atılan roketleri gösterdiği iddiası

Videonun Afrin harekatı sırasında atılan roketleri gösterdiği iddiası

Karma Karma
Bu içerik 5 yıldan daha eski tarihlidir.

Doğan Haber Ajansı (DHA) ve İhlas Haber Ajansı logosuyla Az Önce Noldu gibi sosyal medya hesapları ve Vatan, Superhaber.tv gibi haber siteleri ile TGRT Haber, Rudaw English, CNN Türk, A Haber, TRT Haber gibi haber kanallarında görüntüleri yayınlanan videonun Afrin Harekatı sırasında çekildiği iddia edildi.


Ancak videonun Afrin’e gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı sırasında çekildiği iddiası doğru değil. Videonun Kasım 2017’de Facebook’a yüklendiği görülebiliyor.

Liveumap’te Suriye’deki çatışmaların haritalandırıldığı sayfada videonun 1 Kasım 2017 tarihinde Suriye Ordusu’na bağlı 10. Tümen’in Beit Jinn bölgesini bombaladığına dair bilgiyle birlikte paylaşıldığını görmek mümkün.

Ayrıca YouTube’da başka bir kullanıcı tarafından 1 Kasım 2017 tarihinde yüklenen aynı videonun açıklamasında yine 10. Tümen’in düzenlediği bir bombardımandan olduğu ifade ediliyor.

Fakat, DHA ve İHA logosuyla internette ve haber kanallarında yayınlanan videonun sağ altında “Viva Video” imzasını görmek mümkünken Facebook’ta yer alan videoda bu imzanın “Made with Video Show” imzasının altında kaldığı görülüyor. Bu nedenle videonun 1 Kasım 2017 tarihinden daha eski olma ihtimali bulunsa da internette daha eski bir delile ulaşılamadı.

2015’ten olduğu da iddia edildi

Sosyal medyada bazı kullanıcılar, iddiada yer alan videonun 4 Aralık 2015’te sosyal medyada paylaşılan bombalama videosuyla aynı olduğunu iddia etti. Ancak Suriye Ordusu tarafından Gab Ovası’na yönelik bombalamayı gösteren bu video ile 1 Kasım 2017’de Facebook’ta paylaşılan videonun aynı yer ve zamanda çekildiğine dair herhangi bir ipucuna ulaşılamadı.

Sonuç olarak videonun Afrin Harekatı sırasında çekildiği iddiası doğru olmasa da tam olarak hangi yer ve tarihte çekildiğine dair güvenilir bir delil bulunmuyor.

teyit.org olarak şüpheli haberlerin doğrulanması için kullanıcıların desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Bu analizde yer alan videonun hangi yer ve tarihte çekildiğine dair güvenilir bilgi ve belgeleri bizimle sosyal medya hesaplarımızdan, [email protected] e-posta adresinden ya da 0546 474 54 40 Whatsapp ihbar hattından paylaşın!