Videonun Adalarda kaybolan atların itlaf edilme anını gösterdiği iddiası

Videonun Adalarda kaybolan atların itlaf edilme anını gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

İtlaf edilen atları gösteren video 2019 yılından.

İstanbul Büyükada’daki 81 at tedavisi olmayan ruam hastalığı çıkması nedeniyle itlaf edilmişti.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar’da atlı fayton taşımacılığını sonlandırma kararı alması üzerine, atları satın alarak protokol imzaladığı kurumlara hibe etti. 99 at ise Hatay Dörtyol Belediyesi’ne gönderilirken kaybolmuştu. Kaybolan atların akıbeti ile ilgili tartışmalar sürerken, videolarla çeşitli iddialar da gündeme geldi.

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı tarafından paylaşılan videonun, İstanbul adalarında İBB tarafından satın alınan ve kaybolan atların zehirlenme anını gösterdiği iddia edildi. Video “kaybolan atların telef edildiği ortaya çıktı” iddiasıyla yayılıyor.

videodakiatlarinitlafedidigiiddia

Video 2019 yılından

İtlaf edilen atları gösteren video 2019 yılında kaydedildi. Aralık 2019’da İstanbul Büyükada’da atlarda tedavisi olmayan ruam hastalığı çıkması üzerinde 81 at itlaf edilmişti. Videoyu hayvan hakları aktivisti Zülal Kalkandelen Mart 2020’de sosyal medya hesabından paylaşmıştı. 

Kalkandelen, Adalar’da itlaf edilen atlar için 2019 yılında suç duyurusunda bulunduğunu da açıkladı. Videonun tekrar yayılması ile de sosyal medya hesabından eski tarihli olduğunu belirten paylaşım da yaptı. 

hayvanhaklariaktivistiaciklama

Büyükada’da ormanlık alanda itlaf edilen atların gömüldüğü iki büyük çukur o dönem ajanslar tarafından da görüntülenmişti

Adalar Kaymakamlığı, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından geçirilen sağlık taraması sonucu Büyükada’daki bazı atlarda ruam hastalığı tespit edildiğini söylemişti. Hasta olduğu kesinleşen 81 atın, mevzuat hükümlerine uygun şekilde itlaf edildiği belirtilmişti. Ayrıca yine o dönem Adalar’da karantina tedbirleri alınmış ilçeye hayvan girişleri durdurulmuştu

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, tepkiler üzerine itlafın halk sağlığını korumak amacıyla yapıldığını açıklamıştı. O dönem Adalar’daki faytonların nasıl kaldırılacağı süreci de gündemdeydi. 2020 yılında fayton uygulaması kalkana kadar her yıl 400’e yakın at ağır yük taşıdığı ve kötü koşullarda bakıldığı için hayatını kaybediyordu.

Ruam, tek tırnaklı, at, katır, eşek gibi hayvanlarda görülen akut ve kronik seyirli bulaşıcı bir hastalık. Enfeksiyon, deride solunum sisteminde ve iç organlarda nodül ve ülserlerin oluşması gibi etkiler ortaya çıkarıyor. Tedavisi olmayan hastalık insanlara da bulaşabiliyor. Hastalık nedeniyle hayvanlarda oluşan akıntılar, bulaşın ana kaynağı. Hayvan hakları aktivistleri de özellikle sürecin şeffaflıktan uzak şekilde yürütülmesine karşı çıkmıştı

İBB, Adalar’daki bin 179 atı satın aldığını, 224 atın öldüğünü açıklamıştı. Bu atlardan 100’ü 13 Ağustos 2020 ve 18 Ağustos 2020 tarihlerinde Dörtyol Belediyesi’ne hibe edildi. Üzerlerinde çip bulunan atlardan birinin taşınma sırasında telef olduğu açıklanmıştı. Geriye kalan 99 atın ise kaybolduğu açıklandı. Dörtyol Belediye Başkanı ve belediye memuru tarafından teslim alındığını belirten belge olsa da, belediye veteriner işleri müdürü atları teslim almadığını beyan etmişti. İBB ise atları Dörtyol Belediyesi’ne teslim ettiğini açıkladı. İBB konuyla ilgili son yaptığı açıklamada da atların akıbetiyle ilgili sorumluluğun sahiplenen kurumlarda olduğunu belirtti.