Cumhuriyetin ilan edilmesinin 96. yıldönümü olan 29 Ekim 2019’da İstanbul’da metroda çekildiği belirtilen görüntüler tartışmalara yol açmış; 10. yıl marşını söyleyen bazı yolcuların o sırada metroda bulunan bir vatandaşı taciz ettiği ileri sürülmüştü. Buna karşılık bazı kaynaklar ise metroda yaşanan olayın taciz olarak nitelenemeyeceğini belirtmişiti.
Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında çekildiği ifade edilen görüntülerin ardından sosyal medyada paylaşılan başka bir videonun yaşanan olaya misilleme olarak çekildiği iddia edildi.
Bir kullanıcı tarafından 1 Kasım 2019’da Twitter’da paylaşılan metrodaki zikir videosu yaklaşık 300 kullanıcı tarafından beğenildi. Ayrıca birçok kullanıcı tarafından yapılan Kasım 2019 tarihli paylaşımlarda videonun güncel olduğu ve misilleme motivasyonuyla çekildiği iddiaları yer aldı.
Buna ek olarak Bedir Haber isimli internet sitesinde yer alan 2 Kasım 2019 tarihli haberlerde de videonun 29 Ekim 2019’da yaşanan olaya karşılık olarak yapıldığı da belirtildi.
Ancak metrodaki zikir videosunun 29 Ekim 2019’da yaşanan olaya karşılık olarak kaydedildiği iddiası doğru değil. Video eski tarihli. Zikir çeken bir grubun göründüğü video, Ağustos 2016’da internete yüklenmiş.
Metrodaki zikir görüntüleri 29 Ekim 2019’daki olaydan yıllar önce internete yüklenmiş
Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında yaşanan olaya karşılık olarak çekildiği ifade edilen zikir görüntülerinin ilk olarak bir kullanıcı tarafından 1 Ağustos 2016’da video paylaşım sitesi YouTube yüklendiği görülebiliyor.
“Siraceddin ilahi grubu metroda zikir” başlığıyla yüklenen görüntülerin açıklamasında ise “Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’nın emri ile meydanlara giderken Allah zikrini de eksik etmeyiniz” ifadeleri yer alıyor.
Yine aynı isimli kullanıcı tarafından yüklenen “Siraceddin İlahi Grubu Metroda Zikir 2” isimli başka bir videoda da, 1 Ağustos 2016’da metroda çekilen görüntülerin başka bir versiyonu bulunuyor.
29 Ekim 2019’da yaşanan olaya karışık olarak metroda çekildiği iddia edilen görüntüleri, sosyal medyada en çok paylaşılan yanlış bilgi türlerinden “hatalı ilişkilendirme” kategorisine yerleştirmek de mümkün.