Videodaki yürüyüşün yapıldığı kente dair iddialar

Videodaki yürüyüşün yapıldığı kente dair iddialar

Yanlış Yanlış

Bulgular

Videonun İdlib’te hayatını kaybeden askerlerin ardından yapılan yürüyüşü gösterdiği doğru; ancak yürüyüş görüntüleri Kayseri’den.

Videoda “hükümet istifa” sloganı da yer almıyor.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

İdlib’de 36 askerin hayatını kaybetmesinin ardından, birçok kentte yürüyüşler gerçekleşti. Bu yürüyüşlerden biri olarak paylaşılan bir video ise, sosyal medyada kafa karıştırdı. Çünkü her bir paylaşımda videonun Ankara, İstanbul, Bursa gibi farklı illerden olduğu iddia ediliyordu. Hatta yürüyüşte “Hükümet istifa” sloganı atıldığı da iddia edildi. Paylaşımlardan yalnız biri, 8 binden fazla beğeni 2 binden fazla retweet aldı.

Videonun İdlib’te hayatını kaybeden askerlerin ardından yapılan yürüyüşü gösterdiği doğru. Ancak yürüyüş görüntüleri, Ankara, İstanbul ya da Bursa’dan değil; Kayseri’den. Videoda “hükümet istifa” sloganı da yer almıyor. 

Video Kayseri İldem’de çekilmiş

Görüntülerin nerede çekildiğine ilişkin videoda birkaç ipucu var. Japon Pazarı tabelası, tramvay yolu ve sadece “koca” gibi bir yazının görüldüğü kırmızı flama. Tramvay ve Japon Pazarı gibi iki bilgiyi aratınca da videonun Kayseri’den olabileceği bilgisine ulaşılıyor. İki noktayı içeren harita görüntüsü incelendiğinde de japon pazarının hemen yanında bulunan bir emlak ofisi dikkati çekiyor.

tramvay_yolu_flama

Koca yazısının görüldüğü flama ve tramvay yolu

Ancak Google Haritalar ya da diğer haritalama araçlarıyla bu bölgenin sokak görünümü elde edilemiyor. Bu yüzden Teyit, japon pazarı ve emlak ofisine ulaştı. Her iki esnaf da videonun Kayseri’den ve bulundukları bölgeden olduğunu doğruladı. Şahitler, yürüyüş sırasında iddia edildiği gibi hükümet istifa sloganı atılmadığını da söyledi. Video dikkatle dinlendiğinde “İldem uyuma, şehidine sahip çık” dendiği fark edilebiliyor. 

kayseri_yürüyüs_iddia

Haritada yürüyüşün yapıldığı bölge görülüyor.

japon_pazari_sokak_gorunumu

Videoda görülen japon pazarı ve videonun çekildiği sokak fotoğrafı.

sokak_gorunumu_2

Videoda görülen binanın karşılaştırılması.

Yürüyüşten başka görüntüler de var

28 Şubat’ta gerçekleşen yürüyüşe ilişkin YouTube’da başka görüntüler de var. İldem’de şehitler için yürüyüş açıklamasıyla paylaşılan videolarda, bayraklarla yürüyen vatandaşlar görülüyor. 

Sonuç olarak video İstanbul, Ankara veya Bursa’dan değil, Kayseri’den. Ayrıca videoda hükümet istifa sloganı da atılmıyor. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.