Videodaki görüntülerin Konya’nın gizli bir bölgesinde, Türkiye’nin yerli ve milli ilk uçak gemisinin havalanma testini gösterdiği ve bu testi geçtiği iddia edildi. İddia sosyal medya platformu Facebook’ta 11 binden fazla kişi tarafından beğenildi, pek çok yorum aldı ve paylaşıldı. Video Twitter üzerinde de konuşulurken, Ekşi Sözlük’te konuyla ilgili bir başlık açıldı.
Ancak iddia yanlış. Videoda görülen taşıt, denizden değil karadan havalanıyor. Uçak gemisi ise, denizde hareket eden ve üzerindeki platformdan uçakların havalanabildiği bir gemi. Dünyada uçan uçak gemisi teknolojisi tartışılsa da henüz geliştirilmedi, şimdilik sadece çizgi romanlarda ve bilim kurgu dünyasında var. Türkiye’nin henüz bir uçak gemisi de yok.
Karadan havalanabilen bir uçak gemisi geliştirilemedi
İddia videonun izini tersine arama yöntemiyle sürdüğümüzde yapılan en eski tarihli paylaşımın 6 Temmuz 2019’da “Hint ordusuyla gurur duymak” ismiyle YouTube üzerinden Türkçe olmayan bir paylaşımla yayıldığını görüyoruz. Yani görüntülerdeki cihazla ilgili hak iddia eden ilk kullanıcılar Türkiye’den değil.
Kaldı ki görüntülerdeki cihaz, büyük ihtimalle bilgisayar ortamında geliştirildi. Uçak gemisi doğası gereği havalanmıyor, aksine denizde yol alıyor ve 1910 yılından bu yana uçakların havalanabileceği ya da iniş yapabileceği bir platform olarak düşünülüyor.
Yeryüzünde bilinen karadan havalanabilen, yani kendisi de uçak olan herhangi bir uçak gemisi yok. 1931 yılında Amerikan Ordusu’nun kullanmaya başladığı Akron isimli dev zeplin fikri buna en yakın olanıydı, ancak iki yıl sonra fakat Atlantik üzerinde parçalanmasıyla 73 kişinin hayatını kaybetmesi uçak gemisi çağının bir süreliğine sonunu getirdi. Ancak çok sayıda silah, asker ve askeri teçhizat taşıyabilecek bir uçan uçak gemisi fikri akıllardan gitmedi. Amerika’nın İleri Savunma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından, drone sürülerini taşıyabilen bir tür uçak gemi geliştireceği kamuoyuna yansıdı. Gremlins ismini taşıyan proje için “uçan uçak gemisi” ifadesi kullanılmasa da “hepsi bir arada” bir platform fikri söz konusu. Britanya, Çin gibi ülkeler de gelişmeyi yakından takip ediyor.
Uçan uçak gemi bilimkurgu dünyasında da yer alan bir konu. Örneğin Marvel’ın çizgi romanında var olan Hellicarrier kurgusal bir uçan uçak gemisi. Hatta Lego tarafından oyuncağı dahi yapıldı.
Uçak gemi projeleri ülkelerin gizlemeyi değil, aksine dünyaya mesaj verircesine paylaşmayı önemsediği bir araç. Öte yandan her ülkenin de uçak gemisi yok. Amerika’nın 20, Japonya ve Fransa’nın dört, Mısır, Çin, İngiltere, İtalya, Güney Kore, Avustralya’nın iki, Rusya, Hindistan, Tayland ve İspanya’nın da birer uçak gemisi bulunuyor.
Marvel’ın Hellicarrier’i.
Türkiye’nin amfibi hücum gemisi yapım aşamasında
Türkiye’nin “ilk yerli ve milli uçak gemisi” olarak tanıtılan TCG Anadolu’nun “görüntülendiğine” dair ilk haberler ise Şubat 2020’de çıktı. TCG Anadolu “Çok maksatlı amfibi hücum gemisi sac kesim töreninde” 2016 yılında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Türkiye'nin hâlâ bir uçak gemisi olmadığını ve TCG Anadolu’nun bir uçak gemi olmasa da buna hazırlık olduğunu” vurgulamıştı.
2017 Temmuz ayında da (SSM) Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) olarak ihaleye çıkarılan ve daha sonra Havuzlu Helikopter Gemisi’ne (LHD) dönüştürülen projenin en son “Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi” (LHD) olması kararlaştırıldı. ‘TCG Anadolu’ adı verilen geminin inşasına, 2017 yılında Tuzla Sedef Tersanesi’nde başlandı.
Şu an inşaatı süren uçak gemi değil, “Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi” olarak geçiyor ve 2021 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. TCG Anadolu da uçak gemiden farklı bir statüde, ve esas amacı havuzlu helikopter gemisi sınıfında bir platform olması. Kısa mesafeden kalkış ve dikey iniş özelliği olan uçakların harekâtına imkân tanıyor ve TSK içindeki bazı görüşlere göre Türkiye’nin bir sonraki aşamada klasik uçak gemisi yapması gerekiyor.
Sonuç olarak Türkiye’de olmadığı gibi henüz dünyada da uçan uçak gemi teknolojisi henüz gelişmedi, bu alandaki en büyük teknoloji şimdilik sadece uçak gemi aşamasında. Türkiye’nin ilk uçak gemisi öncesi aracının 2021 yılında devreye girmesi planlanıyor. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden uydurma kategorisinde.