Koronavirüs ile ilgili seri iddialar içeren ve bunlardan bir kısmını daha önce incelediğimiz tweet zincirinde yer alan bir videonun, koronavirüs nedeniyle yere yığılan bir doktoru gösterdiği de öne sürülüyordu. Video, 4 bine yakın beğeni alırken 532 kez retweet edilmiş.
Ancak video, koronavirüs nedeniyle yere yığılan bir doktoru göstermiyor. Videoda yere yığıldığı görülen doktor, hasta yakınlarının saldırısına uğramış.
Hasta yakınları tarafından darp edilmiş
Görüntülere Çin’e ait bir video paylaşım platformundan ulaşılabiliyor. 19 Ocak 2020 tarihinde paylaşılan görüntüdeki yazılarda, Sichuan eyaleti Hejiang ilçesindeki bir hastanede, hastanın kalp krizi geçirdikten sonra öldüğü ve akrabalarının hastanedeki üç doktoru darp ettiği bilgisi yer alıyor.
Tweet zincirinde yalnız doktorun yere düştüğü an görülebiliyor. Videonun daha uzun versiyonlarında darp edilen doktorun yüzünde ve kıyafetlerindeki kan da var. Doktora doğru öfkeyle bağıran bir kadın da videoda açıkça seçilebiliyor.
Konuyla ilgili 19 Ocak’ta Heijang Hükümeti’ne bağlı kamu güvenlik bürosunun yaptığı açıklamaya göre, polis 17 Ocak’ta olayın bildirilmesinden sonra hastaneye gidiyor ve kalp krizi nedeniyle ölen hastanın yakınlarının doktorları darp ettiğini görüyor. Konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiği bilgisi de açıklamada yer alıyor. Ayrıca Çinli haber sitelerinde de olayla ilgili haberlere rastlamak mümkün. Yine Çin'de doktorlara uygulanan şiddeti ele alan bir içerikte de olaya yer verilmiş.
Heijang Hükümeti kamu güvenlik bürosunun basın açıklaması
19 Ocak’ta bu bölgede koronavirüs vakası yoktu
Çin’in Wuhan kentinden diğer kentlere de yayılan koronavirüs, doktorların darp edildiği hastanenin bulunduğu Sichuan eyaletinde ilk olarak 22 Ocak 2020’de tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün aynı tarihli raporundan bu bilgiye ulaşabiliyoruz. Örgütün 21 Ocak tarihinde yayınladığı raporda Sichuan’ın olmadığı da görülebiliyor.
22 Ocak 2020 Dünya Sağlık Örgütü raporu
21 Ocak 2020 Dünya Sağlık Örgütü raporu
Sonuç olarak tweet zincirinde yer alan ve koronavirüs nedeniyle yere düştüğü iddia edilen doktor görüntüsü gerçeği yansıtmıyor. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.