Videodaki coğrafi şeklin dev bir ağaç kalıntısı olduğu iddiası

Videodaki coğrafi şeklin dev bir ağaç kalıntısı olduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Videodaki coğrafi şekil volkanik patlamalar sonucu oluşan Hawaii'deki Diamond Head krateri.

Kraterin eski bir ağaç kalıntısı olduğuna dair herhangi bir kanıt yok.

İddia bir komplo teorisine dayanıyor.

Sosyal medyada paylaşılan ve havadan çekilmiş videodaki coğrafi şeklin, taşlaşmış dev bir ağaç kalıntısı olduğu iddia edildi. 

Paylaşımda evrenin oluşum sürecinin insanlara doğru anlatılmadığı vurgusu yer alıyor. 

agac kalintisi degil iddia png

Videodaki Hawaii’de bir krater 

Videoyu tersten aradığımızda başka platformlarda da benzer şekilde paylaşıldığını görüyoruz. Sonuçlardan bölgenin Hawaii Honolulu olduğu anlaşılıyor. Coğrafi şeklin ismi Diamond Head, yani Elmas Kafa krateri

Vikipedia’ya yüklenmiş fotoğraflarından biri ile videodaki görüntüyü kıyasladığımızda ortadaki işaretli alanın da aynı olduğu görülüyor. 

agac kalintisi 2

Bilimsel kaynaklarda şeklin sönmüş bir volkan kalıntısı olduğu anlatılıyor. Kraterin farklı açılardan çekilmiş fotoğrafına basit bir arama yaparak ulaşılabiliyor.

agac kalintisi 3png

Elmas Kafa volkanik faaliyetler sonucunda oluştu 

Arazi ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki bilgilere göre Hawaii'nin en tanınmış simgelerinden biri olan krater, doğal bir anıt olarak da anılıyor. İçinde tarihi bir yürüyüş parkuruda  olan bu bölge 475 dönüm yer kaplıyor. 

Bölge 1908’de askeri alan olarak kullanılmış, bu nedenle tünel gibi insan üretimi yapılar da barındırıyor. Zirvede bir deniz feneri de bulunuyor. 

300 bin yıl önce oluşan bu coğrafi şeklin dev bir ağaç kalıntısı olduğuna dair herhangi bilgi bu sitede yer almıyor. Elmas Kafa hakkında deneyimlerin paylaşıldığı bir siteden diğer detaylara ulaşmak mümkün. 

agac kalintisi 5png

1937’de yayınlanan bir makale Diamond Head’in bölgedeki son volkanik faaliyet sonucu oluştuğunu anlatmış. 

Fosil ağaçlar bilinen ve dünyada zaman zaman keşfedilen kalıntılardan. Bu volkanik kraterin de ağaç kalıntısı olması halinde arkeoloji biliminde kullanılan dendrokronoloji yöntemi ile tarihi, yaşı ve durumu da saptanabilirdi. Yani aslında bilim dünyası taşlaşmış ağaçların gizemini çözebiliyor.

Kraterler meteor çarpmaları ya da volkanlar nedeniyle oluşuyor. Çok eski zamanlarda oluşmuş olmalarına da gerek yok. Halen aktif olan Etna yanardağının oluşturduğu bir krater de var. Sönmüş volkanların tepelerinde oluşan kraterler suyla dolduklarında krater göllerini oluşturuyor. Tatvan'daki Nemrut Krater Gölü bunlardan biri. Dahası, eski jeolojik zamanlarda bu büyüklükte ağaçların yaşadığını gösteren bir fosil bulunmuş değil. Oysa dinazor fosillerine erişilebiliyor.

İddia bir komplo teorisine dayanıyor 

İddia aslında dünyanın düz olduğunu ileri süren komplo teorisinin bir uzantısı. Bu komplo teorisine göre bugün gördüklerimiz ağaç değil, geçmişte yaşamış dev ağaçların bodur torunları olan çalılar. Çünkü üzerinde yürüdüğümüz dünya aslında düz; eski zamanlarda düz olan dünya ile yine onun üzerinde düz uzanan gökler arasındaki bağlantıyı bu devasa ormanlar kuruyordu. Dolayısıyla gördüğümüz dağ ve krater gibi şekiller de kadim ağaçların fosillerinden başkası değiller.

Böyle iddialar daha önce başka ülkelerde ortaya çıktı ve bazıları doğrulama kuruluşlarınca yanlışlandı. Türkiye’de yakın zamanda gündeme gelen benzer paylaşımlar da mevcut

Benzer bir iddiayı Doğrula da incelemişti.