Videoda hareket eden siyah maddenin grafen oksit olduğu iddiası

Videoda hareket eden siyah maddenin grafen oksit olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Videonun ilk kaynağı “fireworksbloom1” isimli TikTok kullanıcısı. Kullanıcı videoyu “magnetic fluid and music” yorumuyla paylaşmış.

Videodaki şişenin içinde ferro sıvı var.

Ferro sıvı, manyetik özellikleri olan ve dışsal manyetik alana tepki veren bir madde.

Covid-19 aşıları ve PCR testleri hayatımıza girdiğinden beri bu ürünlerin içeriğiyle ilgili birçok iddia öne sürüldü. Aşıların yüzde 99’unun grafen oksit isimli bir maddeden oluştuğu, PCR testleri için kullanılan sürüntü çubuklarının grafen oksit içerdiği söyleniyordu. Ancak bu iddialar asılsızdı. Grafen, salgının başından bu yana komplo teorisyenlerince insan nüfusunu azaltacak ve kontrol edilmesini sağlayacak mucize bir silah gibi sunuluyor.  

Bu kez sosyal medyada bir şişenin içindeki hareketli siyah maddenin iki boyutlu nanopartikül olan grafen oksit olduğu iddia edildi. 

grafen oksit video iddiasi

Videodaki ürün içinde ferro sıvı bulunan bir hoparlör 

Videoyu dikkatle incelediğimizde şişe içindeki maddenin müziğe göre hareket ettiği fark ediliyor. Görüntünün tersine görsel arama sonuçlarında ise, şişedeki sıvının ferromanyetik sıvı olabileceği ihtimalinden söz edilmiş. 

Bir Twitter paylaşımında da videonun Tiktok’taki bir kullanıcının paylaştığı, o kullanıcının da videonun ilk kaynağını etiketlediği görülüyor. fireworksbloom1" isimli kullanıcı paylaşımdaki videoyu “magnetic fluid and music” yorumuyla paylaşmış. Kullanıcı, benzer birçok video paylaşıyor

İnternette ferromanyetik sıvı anahtar kelimesiyle arama yaptığımızda tıpkı videodaki gibi birçok farklı şişe içinde bu sıvıların bulunduğu sonuçlar çıkıyor. Buna göre, videoda gördüğümüz ürün, amatör bir hoparlör. 

Ferromanyetik sıvı hoparlör olarak bilinen bu üründeki şişelerin içinde ferrofluid (ferro sıvı) denen manyetik özellikleri olan ve dışsal manyetik alana tepki veren sıvılar yer alıyor. Müzikle birlikte elektromıknatıs çalışıyor ve sıvı sese göre içerde hareket ediyor.

2021 yılında Dakd Jung isimli sanatçı, ferro sıvı dolu bir bluetooth hoparlör yapmış ve aşamaları YouTube’daki videosuna paylaşmış

Ferro sıvıyı 1960’larda NASA mühendisi Steve Papell icat etti

NASA mühendisi Steve Papell uzayda roket yakıtının iletimi ve hafif cisimlerle yükün aktarımı amacıyla 1960’ların başında ferro sıvıyı icat etmiş

Günümüzde ferro sıvı bu amaçla kullanılmasa da, hoparlörlerde, sabit diskler, saatler ve kaykaylarda kullanılıyor. Gelecekte biyotıpta da yer alabileceği düşünülüyor

Neredeyse tüyden hafif, ucuz ve kolay temin edilebilen grafen ise, bazı tıbbi malzemelerde kullanılabiliyor.