Sıkça paylaşılan ve Teyit’e de ihbar olarak gönderilen bir videonun, Wuhan koronavirüsü nedeniyle karantinada tutulan ve onu izleyen doktoruna sarılmak isteyen bir bebeği gösterdiği iddia edildi. Birçok sosyal medya platformunda yer alan bu paylaşımlardan yalnız biri, 40 bine yakın beğeni alırken 5 binden fazla kez retweet edilmiş.
Ancak, video koronavirüs karantinasındaki bir bebeği göstermiyor. Videonun paylaşıldığı 14 Ocak 2020’de Çin’de herhangi bir bebekte koronavirüs tespit edilmemişti.
İlk bebek vakası 25 Ocak’ta tespit edilmiş
Video ilk olarak 14 Ocak 2020’de Çin’in video paylaşım platformlarından Tencent’te paylaşılmış. Videonun açıklamasında ise bebeğin karşısındaki kişinin babası olduğu yazıyor. Videoda koronavirüs karantinasıyla ilgili bir ibare de yok. Dahası 14 Ocak ya da öncesinde, ne Çin ulusal basını, ne de uluslararası kaynaklarda koronavirüs tespit edilmiş bir bebek bilgisi yer alıyor. Çin’de bir bebekte koronavirüse bağlı zatürre tespit edildiğine dair ilk duyuru, 27 Ocak’taki bir TV yayını.
Bu bebeğin bulunduğu oda ve sağlık görevlilerinin kendisiyle ilgilendiği anlar da başka bir videoda görülebiliyor. Sağlık görevlileri bu dokuz aylık bebeğe karantina giysileriyle yaklaşıyor. İddia konusu videodaki bebek ya da doktor olduğu iddia edilen kişilerin, bu bebek ya da ona bakan doktorlarla benzerliği de yok. Dokuz aylık bebeğe konan teşhisin haberlerine ulusal ve uluslararası bazı haber sitelerinde de rastlanıyor.
İlk vakaları içeren makalede bebek yok
Koronavirüsle ilgili ilk klinik çalışmaların bulgularını içeren bir makale The Lancet’te yayınlanmıştı. 24 Ocak 2020 tarihli bu raporda, virüs tespit edilen ilk 41 hastanın yaş, cinsiyet gibi özellikleri de yer alıyor. 41 hasta arasında enfekte olan bir çocuk ya da bebek bulunmuyor.
Teyit, konuyla ilgili uzman görüşü almak için Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’ne de ulaştı. Dernek yetkilileri videoda görülen bebeğin kanser tedavisi gördüğü izlenimi edindiklerini belirtti. Dernek şimdiye kadar 15 yaş altında yalnızca bir kişide koronavirüs tespit edildiği bilgisini de paylaştı. Bu bebek de haberlere de yansıyan dokuz aylık bebek.
Sonuç olarak, koronavirüs nedeniyle karantinada olan ve doktora sarılmak isteyen bir bebeği gösterdiği söylenen video gerçeği yansıtmıyor. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın türlerinden olan hatalı ilişkilendirmeye örnek.