Video Amerika’da yeni koronavirüs salgınına karşı dua edildiğini göstermiyor

Video Amerika’da yeni koronavirüs salgınına karşı dua edildiğini göstermiyor

Yanlış Yanlış

Bulgular

Video, 21 Ocak 2017 tarihinden.

Trump’ın görevi devralma sürecinde katıldığı bir dini törenden kesilerek alınmış.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde paylaşılan ve Teyit’e de ihbar olarak gönderilen bir videonun, Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni koronavirüs salgınına karşı önlem olarak Kuran’ı Kerim okunduğunu gösterdiği iddia edildi.

Ancak iddia yanlış. Video, 21 Ocak 2017’de Trump’ın görevi devralma sürecinde katıldığı bir dini törenden kesilerek alınmış. 

Görüntüler eski tarihli

Video tersine görsel arama yöntemiyle aratıldığında görüntülerin Ocak 2017’de düzenlenen bir etkinliğe ait olduğu anlaşılabiliyor. Fox 10 Phoenix’e ait olan bir videoda ABD Başkanı Donald Trump’ın katıldığı dini töreninin tamamını izlemek mümkün. 

Video incelendiğinde Trump ve etrafındakilerin iddiadaki videodakiyle aynı giysileri giydiği anlaşılabiliyor.

trumpkiyafet1 1024x556trumpkiyafet2 e1585671329518 1024x568

MoxNews isimli bir YouTube kanalında da yine aynı tarihte yayınlanan videoda görüntüleri izlemek mümkün. Videonun 37. dakikasında iddia metinde yer alan konuşmanın başlıyor.

Videodaki görüntülerin yer aldığı etkinlikse Trump’ın başkanlık devir teslim törenlerinin bir parçası. Törenin özelliği ise İslamiyet dahil birçok din ve mezhepten temsilcinin katılması ve hepsinin kendi dualarıyla kürsüye çıkması. İddiadaki videoda yer alan ve Kuran’dan bölümler okuyan kişi, politikacı kimliği de bulunan Trump’ı destekleyen Amerikalı Müslümanlar’ın lideri Sajid Tarar. Etkinliğin programına katedralin sitesinden de ulaşmak mümkün.

21ocakprogram 1024x385

Amerika’da son durum

Amerika Birleşik Devletleri’nde Covid-19 hastası olduğu tespit edilenlerin sayısı 31 Mart 2020 itibariyle 165 bine gelmiş durumda. 

Sonuç olarak iddiada yer alan video 21 Ocak 2017 tarihli dini törenden ve yeni koronavirüs salgınıyla bir ilgisi yok. İddia hatalı ilişkilendirmeye örnek gösterilebilir.