Sosyal medyada paylaşılan ve Teyit’e de ihbar olarak gelen bir videonun, yeni doğmuş bir yavru impalayı yemekten vazgeçip büyüten bir leoparıgösterdiğiiddia edildi. Videonun başında bir anne impala, doğum yaptıktan sonra bir leoparın yaklaştığını fark edip kaçıyor. Ardından leopar yavru impalaya yaklaşıyor, ancak impalayı hemen yemiyor; kokluyor ve patisiyle yokluyor. Videonun ikinci kısmında ise aynı hayvan olduğu iddia edilen bir leoparı, erişkin bir impalayla oynarken görüyoruz. Paylaşım, iki binin üzerinde retweet alırken, 14 bin kezden fazla da beğenildi.
Ancak iddia doğru değil. Video, iki ayrı görüntü birleştirilerek oluşturulmuş. İlk video 2014 yılında Kruger Sightings isimli bir Youtube kanalında paylaşılmış. Afrika'nın doğusu ve güneyinde yaşayan orta boyda bir antilop türü olan impalanın doğum anını gösteren videonun gösterilmeyen devamında, leopar impalayı başından ısırarak götürüyor. Bu görüntülerin peşine eklenen ve yine Kruger Doğal Parkı’nda kaydedilen ikinci video ise, farklı bir leopar ve impalaya ait.
Leopar, yavru impalayı götürüyor
2014 yılında Kruger Sightings isimli bir Youtube kanalından paylaşılan ilk video, Güney Afrika Mozambik sınırındaki Kruger Doğal Parkı’nda kaydedilmiş. Videonun başlığı “İnanılmaz: Leopar, yavru impalayı götürmeden önce tereddüt ediyor” şeklinde çevrilebilir. Vidoeonun devamı izlendiğindeyse, sonlara doğru leoparın, yavru impalayı alıp gittiği görülebiliyor. Videonun açıklamasında “Doğumdan anlar sonra yavrusunu bir leopara kaptıran bir impalanın müthiş nadir ve inanılmaz videosu” ifadesi yer alıyor.
Aynı videoyu Earth Touch News Network isimli bir internet sitesi de yayınlamış. Site video ile birlikte paylaştığı metinde “Güney Afrika Kruger Doğal Parkı’ndaki Letaba yakınlarında çekilmiş bu Kruger Sightings videosu, doğumdan hemen sonra yavrusunu saklanmış bir leopara kaptıran impalayı gösteriyor. Bunu ‘zalimce’ bulanlar olabilir, fakat yavru bu leopar için hem ayağına gelmiş bir kısmet, hem de epey ihtiyaç duyduğu bir öğündü” açıklamasını yapmış.
Yani anne impala doğum yapar yapmaz bir leopar saldırısıyla karşılaşıyor ve yavrusunu bırakıp kaçıyor. Yeni doğan impala da muhtemelen leopara yem oluyor. Aynı video 2014 yılında Hürriyet ve Sabah gazetelerini internet sitelerinde de “yavru impala doğar doğmaz leopara yem oldu” başlığıylapaylaşılmış.
Montajlanan ikinci video, başka bir leopara ait
İlk videonun peşine eklenen ikinci video ise, 2014’de Barcroft TV isimli bir Youtube kanalı tarafından paylaşılmış. Videonun başlığında “Leopar ve impalanın arkadaşlığı: Yırtıcı hayvan ve avının alışılmadık ilişkisi kameralara yansıdı” ifadeleri yer alıyor. Açıklamadan bu ikinci videonun da Kruger Doğal Parkı’nda çekildiğini öğreniyoruz. Videoda impalanın hiçbir korku belirtisi göstermemesi, ‘şaşırtıcı’ olarak nitelendiriliyor.
İkinci videodaki leopar ve impalaya, yani av ve avcıya ait video, Kruger Doğal Parkı’nda yer alan Jock Safari Lodge çalışanı Estiaan Houy tarafından çekilmiş. Houy, Barcroft TV’nin internet sitesinde yer alan haberde genç leoparların bazen öldürme tecrübesi olmadığından avlarıyla oynadıklarını belirtmiş: “Her ne kadar bu leopar ve impala oyun oynuyor gibi görünse de, aslında leopar yemiyle oynuyordu.Leopar, impalanın annesinin gelmesini bekliyor olabilir, böylece geldiğinde anneyi de yiyebilecek.”
‘Dostluk akşam yemeğine kadar sürmüş olabilir’
Leoparlar üzerine araştırmalar yapan INGWE Leopard Research'ün proje yöneticisi William Fox ise, leopar ve yavru impalanın alışılmışın dışındaki ilişkilerini, leoparın yemeden önce avıyla oynaması olarak değerlendirmiş: “Leopar diğer kediler gibi avıyla oynuyor. Daha önce de benzer anlara şahit oldum, tıpkı bir fareyi eve getirip oynayabilecek evcil bir kedi gibi, bu leopar da kaçınılmaz sondan önce avıyla oynuyor. Sonrasında neler olduğu bilinmiyor, ancak ne yazık ki dostluğun akşam yemeğine kadar sürmüş olması muhtemel. Avcı ve avın arkadaş olduğunu düşünmek iyi gelebilir, ama leoparlar vejetaryen değildir, bu dostluğun sonu, büyük olasılıkla impala için iyi olmadı.”
İddia yanlış bilgiler içeren video tanımlama rehberine göre yanıltıcı kurgunun alt kategorisi olan “ardına ekleme”ye örnek.