Sosyal medyada paylaşılan bir videonun, Barış Pınarı Harekatı kapsamında Türkiye tarafından yapılan hava harekatında yaralanan ve hayatını kaybeden insanları gösterdiği iddia edildi.
“Eşîra Mılli” isimli kullanıcı tarafından 10 Ekim 2019’da Facebook’a yüklenen video şimdiye kadar 300 kişi tarafından ve 12 bin kez görüntülendi.
Ancak videonun Barış Pınarı Harekatı kapsamında Türkiye tarafından düzenlenen hava harekatında yaralanan ve hayatını kaybeden insanları gösterdiği iddiası doğru değil. Video 2017 yılında IŞİD tarafından Mısır’daki bir kiliseye düzenlenen bombalı saldırının ardından kaydedilmiş. Barış Pınarı Harekatı ise 9 Ekim 2019’da başladı.
Görüntüler 2017 yılında kaydedilmiş
The Red Elephant isimli internet sitesinde yer alan bir haberde IŞİD tarafından 9 Nisan 2017 yılında bir kiliseye düzenlenen saldırıya dair bilgiler yer alıyor. Pazar ayini sırasında gerçekleşen ve 44 kişinin hayatını kaybettiği saldırının hemen ardından çekilen videonun ekran görüntüsü de haberdeyer alıyor.
Buna ek olarak bir kullanıcı tarafından 9 Nisan 2019’da video paylaşım sitesi YouTube’a yüklenen görüntülerde aynı anlara dair farklı açıdan çekilen bir görüntü bulunuyor. “Mısır’ın İskenderiye kentindeki bir kiliseye yapılan saldırı” açıklamasıyla paylaşılan video izlendiğinde yerde yatan kişiler eşleştirilebiliyor.
Söz konusu görüntüler daha önce de Afrin Harekatı’ndan olduğu iddiasıyla paylaşılmış ve Teyit görüntülerin Mısır’dan olduğunu ifade etmişti.
Nisan 2019’da pazar ayinleri sırasında Mısır’daki iki ayrı kiliseye düzenlenen saldırıları IŞİD üstlenmişti.
9 Ekim 2019’da başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında Türkiye tarafından yapılan hava harekatında hayatını kaybeden insanları gösterdiği iddiasıyla paylaşılan görüntüleri “Yanlış bilgi içeren videoları tanımlama rehberi”ne göre “saptırma” olarak niteleyebiliriz. Saptırma ise; bir olayı gösterdiği ya da anlattığı iddiasıyla paylaşılan videonun, başka bir olaya ait olduğu durumları” ifade ediyor.