Sosyal medyada paylaşılan videonun Türkiye’de bir bebeğe işkence edildiğini gösterdiği iddia edildi. Twitter’da @ulanburki isimli kullanıcı tarafından paylaşılan video yaklaşık 200 bin kez görüntülendi ve 4 bin kez retweetlendi.
Twitter’da kullanıcıların yorumlarına bakıldığında ise kullanıcıların, olayın Türkiye’de yaşandığını düşünerek emniyet gibi ilgili makamları göreve çağıran tweetler attıkları ve olaya tepkilerini gösterdikleri görülebilir.
Ancak videonun Türkiye’de bir bebeğe işkence edildiğini gösterdiği iddiası doğru değil. Video, Suudi Arabistan’dan. Videoda şiddet uygulayan kişi ise Suudi Arabistan Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’nın devreye girmesiyle tutuklanmış.
Video Suudi Arabistan’da kaydedilmiş
İddia konusu videodan alınan ekran görüntüleri, tersine görsel arama tekniği ile aratıldığında karşımıza 22 Eylül 2019’da Suudi Arabistan basınında yer alan bazı haberler çıkıyor. Elwatan News isimli haber sitesinde yer alan haberde, videoda işkenceye maruz kalan bebeğin babasının, Suudi Arabistan’da yaşayan Filistin asıllı bir kişi olduğu belirtilmiş.
Elwatan News isimli haber sitesinde yer alan haberin devamında işkenceyi uygulayan babanın tutuklandığı ve diğer dört çocuğunun devlet koruması altına alındığı bilgisi yer alıyor. Suudi Arabistan Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı, sürecin takipçisi olduğunu Twitter’da “Şiddete maruz kalan kız çocuğunun videosu, Şiddet Raporlama Merkezimiz tarafından doğrulandı. Videodaki kişinin tespit edilmesi için ilgili makamlar çalışmalarına devam etmekte. İşkenceci, Suudi çocuk koruma yasaları çerçevesinde yargılanacak.” sözleriyle açıkladı.
Sputnik Suudi Arabistan’ın internet sitesinde yer alan haberde, işkenceci babanın olayla ilgili açıklama yaptığı bir video bulunmakta. Videoda işkenceci baba, söz konusu videonun eski bir video olduğunu, aslında görüntülerde kızına yürümeyi öğretmeye çalıştığını ifade ediyor. Videoyu izleyenlerden özür dileyen baba, bu durumdan psikolojisinin kötü etkilendiğini ekliyor.
Sonuç olarak, videonun Türkiye’de bir bebeğe işkence edildiğini gösterdiği iddiası doğru değil. Video, Suudi Arabistan’da kaydedilmiş. Söz konusu iddia yanlış bilginin 7 türünden “hatalı ilişkilendirme”ye örnek gösterilebilir.