Video Türk keskin nişancılar tarafından vurulan YPG'liyi göstermiyor

Video Türk keskin nişancılar tarafından vurulan YPG'liyi göstermiyor

Yanlış Yanlış

Bulgular

Video 2015 yılında farklı iddialarla paylaşıma girmiş.

Bir kullanıcı tarafından “Keskin nişancı fena indirdi” başlığıyla 25 Ağustos 2015’te YouTube’a yüklenen görüntülerin açıklamasında, “IŞİD’li keskin nişancının Şii bir savaşçıyı vurduğu” ifade edilmiş.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir videonun, 9 Ekim 2019’da başlayan Barış Pınarı Harekatı sırasında Türk keskin nişancıları tarafından vurulan YPG’liyi gösterdiği iddia edildi. Videoda elinde ağır makineli silah olan bir kişinin kafasından vurularak yere düştüğü görülüyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı İ. Melih Gökçek tarafından 13 Ekim 2019’da Twitter’da paylaşılan video yaklaşık 7 bin kişi tarafından beğenildi ve 92 bin kez izlendi

melih keskin nisanci 1

Ancak videonun Barış Pınarı Harekatı sırasında Türk keskin nişancıları tarafından vurulan YPG’liyi gösterdiği iddiası doğru değil. Video 2015 yılında farklı iddialarla paylaşıma girmiş. 

Video 2015 yılında farklı iddialarla paylaşılmış 

Barış Pınarı Harekatı sırasında Türk keskin nişancıları tarafından vurulan YPG’liyi gösterdiği iddiasıyla paylaşılan videonun 2015’te farklı iddialar eşliğinde paylaşıldığını söylemek mümkün. 

Örneğin bir kullanıcı tarafından “Keskin nişancı fena indirdi” başlığıyla 25 Ağustos 2015’te YouTube’a yüklenen görüntülerin açıklamasında, “IŞİD’li keskin nişancının Şii bir savaşçıyı vurduğu” ifade edilmiş. Videonun aynı açıklamayla beraber Haber 7’nin internet sitesinde de yer aldığını söylemek mümkün

keskin nisanci

Buna ek olarak videonun Rusça ifadelerle paylaşıldığı gönderilere de rastlanabiliyor. Yine bir kullanıcı tarafından 13 Ekim 2015’te YouTube’a yüklenen görüntüler hakkında “Rus keskin nişancının IŞİD’li bir militanı vurduğu” belirtiliyor

Sonuç olarak 2015 yılında dolaşıma giren iddia konusu videonun kimi gösterdiği tartışmalı olsa da 9 Ekim 2019’da başlayan Barış Pınarı Harekatı sırasında Türk keskin nişancılar tarafından vurulan bir YPG’liyi gösterdiği iddiasının doğru olmadığı söylenebilir.