Video Tom Cruise’un ABD başkanlığına adaylığını göstermiyor

Video Tom Cruise’un ABD başkanlığına adaylığını göstermiyor

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Video, Miles Fisher isimli ABD’li bir oyuncunun parodi çalışmasından.

Tom Cruise Federal Seçim Komisyonu’nun resmi internet sitesindeki adaylar listesinde yer almıyor.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri yaklaştıkça, aday isimleri etrafındaki tartışmalar da artıyor. Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüyle oyuncu Tom Cruise’un da başkanlık için adaylığını açıkladığı iddia edildi. Özellikle Twitter üzerinde yaygınlaşan görüntüler, binlerce kez paylaşıldı.  

tom abd baskan

Ancak iddia doğru değil. Sosyal medyada dolaşımda olan video, Miles Fisher isimli ABD’li bir oyuncunun parodi çalışmasından ibaret.

Videodaki kişi Tom Cruise değil

Videoda yer alan görüntüleri tersine görsel arama yöntemiyle arattığımızda, söz konusu videonun 13 Ağustos 2019 tarihinde YouTube’da Miles Fisher isimli kanalda yayınlandığı bilgisine ulaşıyoruz. Miles Fisher, IMDb sayfasına da ulaşabildiğimiz ABD’li bir oyuncu. Daha önce Gossip Girl ve Mad Men gibi yapımlarda rol alsa da, hazırladığı parodi videolarıyla tanınır hale gelmiş. Superhero Movie isimli filmde de aktör Tom Cruise’ü canlandıran Fisher’ın performansına başka bir kanalda yayınlanan videodan da ulaşılabiliyor. Fisher’ın iletişim bilgileri için hazırlanan linkten de hem viral videolarına, hem de Instagram profiline erişmek mümkün.

Dört milyonun üzerinde izlenen başkanlık kampanyası videosunun açıklama kısmına baktığımızdaysa “Miles Fisher tarafından yaratıldı” cümlesi ile karşılaşıyoruz. 

Videonun yönetmenliğini ise Stephen Vitale ismi üstlenmiş. Vitale de daha önce çeşitli yapımlarda yönetmenlik yapmış. Kanalında paylaştığı bir videoyla da kamera arkası anlarını yayınlamış.

Tom Cruise’un başkanlık kampanyası için açıldığı söylenen tomcruise2020.com adresini incelediğimizdeyse iletişim bilgilerinde bulunan tüm bağlantıların Miles Fisher’ın kişisel hesaplarına yönlendirilmiş olduğunu görüyoruz. Videonun Miles Fisher’ın sosyal medya hesaplarından da paylaşıldığı görülebiliyor

Ayrıca video Vulture tarafından Eylül 2019 tarihinde “kısa komedi filmi” kategorisi başlığında yorumlanmış. Dallas Observer ise 31 Aralık 2019 tarihinde videonun gerçeği yansıtmadığı adına bir makale yayınlamış. Teyit platformu Snopes da videoyu incelemiş ve bilginin doğru olmadığını paylaşmış.

ABD yasalarına göre 35 yaşını geçmiş, en az 14 yıldır ülkede ikamet eden tüm ABD doğumlu vatandaşlara seçilme hakkı tanınıyor. Tom Cruise şartları karşılasa da, Federal Seçim Komisyonu'nun resmi internet sitesindeki adaylar listesine baktığımızda adını göremiyoruz.

tom cruise baskanlik abd 2

Tom Cruise’un neden iyi bir başkan adayı olduğunun anlatıldığı video bazı sosyal medya kullanıcılarından destek görse de, gerçeği yansıtmıyor. 

Videoda rol alan Miles Fisher’ın ünlü oyuncu ile benzerliği kafa karışıklıklarına neden olduğu için parodinin bir “deepfake” (yapay zeka sahteciliği) olduğu düşüncesi de yaygın. Bir görüntü veya video üzerinde yapılan montaj işlemleriyle kişilerin oldukça gerçekçi görüntülerinin elde edilebildiği, “deepfake” teknolojisi son zamanlarda oldukça yaygınlaşmış ve kimilerine göre tehlikeli bir hal almış olsa da, bu video bunun bir örneği değil. Fakat bir başkası tarafından daha da gerçekçi görünen “deepfake” versiyonu da yapılmış.

Hollywood ünlülerinin seçimlerde aday olması ABD’de nadir karşılaşılan bir durum değil. Hem yapımcı hem oyuncu olarak yirminin üzerinde filmi bulunan Donald Trump da, bu ünlüler arasında.

tom cruise baskanlik 1 1024x683

Donald Trump'un şöhretler geçidindeki yıldızı. 

Geçtiğimiz günlerde ise ünlü rapçi Kanye West, 3 Kasım seçimleri için aday olacağını Twitter üzerinden duyurmuştu. ABD Başkanı Trump ile yakınlığıyla bilinen ünlü sanatçının adaylık açıklaması dünyada da ses getirmişti. Ünlü sanatçının ismine, Tom Cruise’un aksine, Federal Seçim Komisyonu listesinden ulaşılabiliyor.

Sonuç olarak video gerçeği yansıtmıyor. Videoda rol alan kişi ünlü aktörün kendi değil, Cruise’a benzeyen Miles Fisher. Video yanlış bilginin en yaygın yedi türünden biri olan parodiye bir örnek.