Facebook’ta Forest World isimli bir sayfa “Chedraui Veracruz'da yağma” başlıklı bir canlı yayında gösterdiği görüntülerin, Meksika’da Veracruz bölgesinde Chedraui Ponti isimli bir marketin karantinadan dolayı yağmalandığını gösterdiğini öne sürdü. Yayın 100 bine yakın kullanıcı tarafından izlendi, 138 bin paylaşım aldı. Facebook'tan yapılan canlı yayını 24 Mart gece saatlerinde yapıldı.
Ancak iddia doğru değil. Video 2017 yılında Meksika’da çekildi ve o tarihlerde ülkede bir salgın yoktu.
Video eski tarihli
Video 2017 yılında Meksika’da yer alan Veracruz bölgesinde Chedraui Ponti isimli bir marketin yağmalanmasını gösteriyor. YouTube’da Fernando M J isimli bir kanalda yer alan videonun tarihi 5 Ocak 2017 olarak belirtilmiş. Videonun açıklamasında ise şu ifadeler yer alıyor: “Veracruz'da Chedraui Ponti'nin yağmalanması.”
Videoyu yükleyen kişi, Facebook’ta videoyu paylaşan sayfanın linkini ekleyerek canlı yayında iddia edilenin doğru olmadığını belirten, yanlış bilgilere izin verilmemesi çağrısı yapan bir açıklama da yapmış. YouTube üzerinden aynı marketin başka yağma görüntülerine de ulaşılabiliyor. Yağma ile ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımlar da var.
Görüntülerde yer alan marketin konumunu Google Haritalar üzerinden de doğrulayabiliriz.
La Silla Rota Veracruz isimli Meksika haber sitesinde de videonun eski tarihli olduğu belirtilerek, Meksika’nın Veracruz bölgesinde bir kargaşa yaratmak amacıyla paylaşıldığı açıklandı. Haberde insanların sosyal medyada uzun zamandır marketleri ve alışveriş merkezlerini yağmalamaya teşvik edildiği bilgisi de verildi.
Ocak 2017’de Meksika’da benzin fiyatlarındaki artışla beraber protestolar yapılmış ve göstericiler tarafından marketler de yağmalanmıştı. Görüntülerde yer alan Chedraui Ponti isimli market de en çok yağmalanan market olmuş.
Sonuç olarak görüntüler yeni koronavirüs salgını nedeniyle Meksika’da yer alan marketin yağmalanmasını göstermiyor. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.