Sosyal medyada paylaşılan bir videonun, 25 Mayıs 2020’de polis müdahalesiyle hayatını kaybeden siyah vatandaş George Floyd’un ardından ABD’de yaşanan eylemler sırasında kaydedildiği iddia edildi. Videoda bir eylemci, polisin attığı gaz kapsülünü tekme atarak geri gönderiyor.
Bir kullanıcı tarafından #GeorgeFloydMurder etiketiyle 30 Mayıs 2020’de Twitter’da paylaşılan video yaklaşık 130 bin kez görüntülendi.
Ancak görüntüler eski tarihli ve Aralık 2019’da Lübnan’da kaydedilmiş.
Video eski tarihli
İnternette yapılan aramada bahsi geçen videonun eski tarihli paylaşımlarını görmek mümkün. Nitekim Reddit’te yer alan 15 Aralık 2019 tarihli bir gönderide video “Lübnanlı gösterici gaz fişeğini polise geri gönderdiği” ifadesiyle paylaşılmış.
Video hakkında başka eski tarihli sosyal medya paylaşımları da mevcut. Görüntüler bir Instagram kullanıcısı tarafından 15 Aralık 2019’da paylaşılmış. O dönem eylemcinin futbol kulüpleriyle anlaşma yapmasına dair şakalar da yapılmış.
Associated Press’ten Beatrice Dupuy da konu hakkında hazırladığı 31 Mayıs 2020 tarihli analizde, görüntülerin Aralık 2019’da Lübnan’da yaşanan eylemler sırasında çekildiğini ifade etmiş. Lübnan’da 15 Aralık 2019’da yaşanan hükümet karşıtı protestolarda 40 gösterici yaralanmıştı.
Görüntülerde yer alan ipuçlarından hareketle videonun Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çekildiğini söylemek kesin olarak mümkün. Videoda görülen ışıklı yüksek yapı Beyrut şehir merkezindeki Al-Omari Camii. Google Sokak Görünümleri yardımıyla bahsi geçen yapı net olarak görülebiliyor.
Floyd’un öldürülmesi kitlesel protestolara neden oldu
ABD’nin Minneapolis kentinde 25 Mayıs 2019’da polis tarafından gözaltına alınmak isteyen George Floyd, Derek Chauvin isimli polisin müdahalesi sonucunda nefes alamayarak hayatını kaybetmişti. Olayı protesto etmek isteyen göstericiler ABD’nin birçok şehrinde sokaklara çıktı. Polis memuru Chauvin ise cinayet suçlamasıyla tutuklandı.
Sonuç olarak videonun ABD’deki gösterilerden olduğu iddiası doğru değil. Video ABD’de yaşanan gösterilerden aylar önce Lübnan’da kaydedilmiş. İddia yanlış bilgi türlerinden hatalı ilişkilendirmeye de örnek olarak gösterilebilir.
GÜNCELLEME: 02.06.2020/16:42
- Videonun Beyrut'ta olduğuna dair kesin kanıtlar eklendi.